Verkoop en verhuurtips

Als zelfverkoper regel je (natuurlijk) zoveel mogelijk zelf. Maar dat betekent niet dat je er helemaal alleen voor staat. In de beheeromgeving hebben we een ruime verzameling aan documenten met verhuur- en verkooptips. Wil je alvast een voorproefje? Lees dan de onderstaande algemene tips.

Tip 1: maak goede foto’s

Een koper kijkt vooral naar de mogelijkheden van je huis. Zorg daarom voor foto’s waarmee je de woning zo ‘ruimtelijk’ mogelijk presenteert. Schuif dus die extra stoel uit beeld en zorg ervoor dat alles er verzorgd en opgeruimd uitziet. Daarnaast is licht heel belangrijk. Fotografeer daarom overdag en met de gordijnen helemaal open. Wacht daarnaast totdat de zon doorbreekt, een paar zonnestralen maken namelijk een wereld van verschil.

Tip 2: werk kleine schoonheidsfoutjes weg

Kijk naar je woning alsof je zelf op bezichtiging gaat en vraag jezelf af: wat valt op? Maak vervolgens een lijst met sterke en zwakke punten én werk sowieso de kleine schoonheidsfoutjes weg. Zit er een stopcontact los? Kunnen de kozijnen wel een likje verf gebruiken? Of zit er een barst in een ruit? Nu is het moment om kleine onvolkomenheden weg te werken.

Tip 3: de eerste indruk telt

Je krijgt geen tweede kans op een eerste indruk. Zorg daarom dat je huis netjes op orde is als een potentiële koper op bezoek komt. Geen rommel op de tafels en op de grond, geen stoflaag op de vensterbank en de ramen netjes gelapt. Dit laat zien dat je serieus bent wat betreft de verkoop. Nog een extra tip: lucht je huis even door vlak voor het bezoek, dan ruikt je woning extra fris.

Tip 4: plan bezichtigingen zoveel mogelijk overdag

Bij daglicht krijgt een potentiële koper het beste beeld van een woning en de verschillende ruimtes. Kun je absoluut niet onder een bezichtiging in de avond uit? Zorg dan dat alle lampen binnen en buiten aanstaan, zet televisie en radio uit en vraag gezinsleden om even een blokje om te gaan. Hoe minder afleiding van de woning, hoe beter.

Tip 5: beantwoord alleen de vragen die je kunt beantwoorden

Denk zoveel mogelijk na over vragen die potentiële kopers kunnen stellen en formuleer alvast een (globaal) antwoord. Komt er toch een vraag die je niet kunt beantwoorden? Ga vooral niet zomaar iets roepen. Geef aan dat je niet direct een antwoord hebt, maar dat je er later graag nog op terugkomt. Zo handel je altijd op een correcte en eerlijke manier.

Tip 6: Wees gastvrij tijdens een bezichtiging

Een open deur: maar zorg dat een potentiële koper zich direct op zijn gemak voelt. Bied dus een kopje koffie (of wat anders) aan en maak een gezellig praatje. Geef de koper bovendien zoveel tijd als hij nodig heeft. Daarmee is de kans ook groter dat hij een goed gevoel krijgt bij de woning. En dat is wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Tip 7: zorg voor een lekkere geur in huis

Pruttelende koffie, een appeltaart vers uit de oven of een kleurrijke bos bloemen op tafel: een lekkere geur maakt je huis een stuk aangenamer. Maak er dus gebruik van. Helemaal tijdens een open huis dag.

Tip 8: Houd je huis gezellig

Zorg dat je huis gezellig blijft. Ook als je bezig bent met verhuizen of al verhuisd bent. Laat dus de gordijnen hangen en laat wat meubilair achter. Zo krijgt de potentiële koper een veel beter gevoel voor de (mogelijke) indeling van een ruimte. En dat bevordert de verkoop.