Woning verduurzamen voor de verkoop ervan

Woning verduurzamen voor de verkoop ervan 

Overweeg je de verkoop van je eigen woning? Maak de woning aantrekkelijker voor potentiële kopers, door deze vooraf te verduurzamen. Schaf een losse kWh meter aan en plaats deze eens achter de verschillende apparaten in de keuken. Het geeft je een goed beeld van het verbruik ervan en maakt het mogelijk om concrete verduurzamende maatregelen te nemen. Denk aan het vervangen van een sterk verouderde koelkast, het vernieuwen van de oven, enzovoorts. Je hoeft in zo’n geval niet de volledige keuken te vervangen; beschadigde keukenkasten zou je kunnen laten wrappen. Het laat de keuken als nieuw lijken! Niet alleen het vervangen van grootstroomverbruikers in huis kan een optie zijn. In dit artikel lees je er meer over. 

Investering in zonnepanelen op het dak van je woning 
Een goed alternatief is de investering in een eigen zonne-energiesysteem. Kies voor een groot aantal zonnepanelen op het dak, om zo veel mogelijk groene stroom zelf op te wekken. De gemiddelde prijs van zonnepanelen nam in de afgelopen maanden af, terwijl het gemiddelde rendement ervan nog altijd stijgt. Het komt de terugverdientijd van zonnecollectoren ten goede. Houd er rekening mee dat de investering in zonnepanelen vaak gepaard gaat met een aanpassing aan de meterkast. Via een partij als Vekto kun je voordelig componenten voor een meterkast in huis halen. Het voorkomt dat de elektricien een marge kan rekenen over deze onderdelen. 

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij 
Met de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling en de heffingen die nu al bij huishoudens in rekening worden gebracht door verschillende energieleveranciers, is het interessant om het zonne-energiesysteem te combineren met een thuisbatterij. Een overschot aan groene stroom kan zo worden opgeslagen. Je gebruikt de opgeslagen energie op het moment dat de zon niet schijnt. 

Maak gebruik van anti-tochtstrips en vervang de ruiten 
Eenvoudig toe te passen zijn de anti-tochtstrips. Je bestelt ze online, of koopt ze in de bouwmarkt. Deze strips plak je op kozijnen of bijvoorbeeld onder deuren. Zo wordt tocht in huis voorkomen, wat je gezondheid ten goede komt en een onnodige uitstroom van warme lucht tegengaat. Het energieverbruik ligt zo lager. In plaats van het gebruik van anti-tochtstrips zou je het vervangen van de ruiten in huis kunnen overwegen. Dit is logischerwijs een fors ingrijpender aanpassing aan de woning met dito kostenplaatje. 

Tip: informeer eens bij de lokale makelaar welke aanpassingen aan je woning deze aanraadt op basis van andere verkochte huizen in de wijk.