Waarom een houten huis helemaal in deze moderne samenleving past

Kortom: in Nederland zijn veel mensen toe aan een nieuwe manier van wonen. Een manier waarbij je én je steentje bijdraagt aan een betere wereld én dichter bij de natuur bent én minder geld kwijt bent dan bij een traditioneel gebouwde woning. Waar we zo’n manier van leven en wonen kunnen vinden? Wat dacht je van een houten woning? In dit artikel lees je er meer over.

Houten woning is beter voor het milieu en de wereld

Een van de redenen waarom een houten huis heel goed past in de huidige samenleving is omdat we steeds vaker bezig zijn met duurzaamheid. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt zelfs dat 1 op de 3 Nederlanders sinds de coronacrisis duurzamer wil leven om zo wat te kunnen betekenen voor een betere wereld. Wanneer je daar ook aan bij wil dragen, dan is de keuze voor een houten woning een slimme zet.

Dat ligt vooral aan de bouw van het houten huis en alles dat daarbij komt kijken. De basis van zo’n woning wordt bijvoorbeeld vaak gemaakt van duurzaam en volledig recyclebaar hout met een FSC keurmerk. Dat betekent dat er aandacht is voor nieuwe aanplant van bomen en doorgroei, wat weer beter is voor de opname van CO2. Sowieso komt er bij het bouwen van houten huizen minder CO2 vrij, wat beter is voor het milieu.

Goedkoper wonen doe je in een duurzaam houten huis

Waar duurzaam leven normaal gesproken vaak betekent dat je meer geld moet betalen (denk aan het aanschaffen van biologisch eten of het laten plaatsen van zonnepanelen) is dat met het bouwen van een houten woning niet het geval. Houten huizen zijn namelijk goedkoper dan traditionele stenen woningen. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met het feit dat er minder manuren nodig zijn bij de bouw.

Bij het bouwen van een stenen huis heb je vaak en meer mensen en meer uren nodig. Daarbij hoef je geen zware fundering te laten bouwen bij een houten huis. Dat komt omdat een houten woning veel minder zwaar is dan een huis van steen. Hierdoor liggen de funderingskosten ook nog eens een stuk lager en ben je in totaal goedkoper uit als je voor een houten woning gaat.

Houten woning is beter voor de isolatie van het huis

Wat je misschien niet had verwacht bij een houten woning is dat zo’n huis beter te isoleren is dan een stenen huis. Dat komt omdat hout heel simpel gezegd het allerbeste materiaal is dat je in de natuur kunt vinden.

Natuurlijk moet je er alsnog wel voor zorgen dat je houten huis op de juiste manier geïsoleerd wordt, maar daar kun je een professional voor inhuren. Het feit dat het in ieder geval eenvoudiger kan, is al een fijn idee.

Een goed geïsoleerde woning heeft directe invloed op de energierekening, omdat je minder hard hoeft te stoken om de ruimtes in huis warm te houden. De warmte blijft immers beter en langer hangen, wat extra prettig is nu de energietarieven zo gestegen zijn.

Ook zorgt een goede isolatie voor een betere en gezonde leefomgeving. Het is namelijk een stuk gezonder, omdat de kans op schimmel en vocht minder groot is en het zuurstofgehalte in huis goed wordt ververst (als je voldoende ventileert).

Terug naar de natuur in je eigen houten huis

Tot slot is een houten woning de manier om terug naar de natuur te gaan, zelfs wanneer je zo’n huis in een grotere stad laat bouwen. Omdat het huis waar je vervolgens in woont gemaakt is van een sterk natuurlijk product, namelijk hout, voel je je direct dichter bij de natuur. Een groot deel van de mensen die eenmaal in zo’n woning wonen, willen direct al niet meer anders; dat zegt al wel genoeg.

Wat daarbij extra fraai is om te weten, is dat een houten huis bijdraagt aan je gezondheid. Dat is niet alleen het geval omdat je zo’n woning beter kunt isoleren, maar ook omdat hout an sich zorgt voor een stabiele leefomgeving en een gezond klimaat om te wonen.

Er zijn verschillende studies gedaan die dit concluderen, waaronder onderzoek van het Finse bouwonderzoeksinstituut VTT in samenwerking met het Duitse Fraunhofer-Institut für Bauphysik en de technische universiteit van Helsinki. Kortom: genoeg redenen om ook te kiezen voor een houten woning.