Koop je een huis, dan kun je tegenwoordig niet alle kosten meefinancieren met de hypotheek. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt om een huis te kopen. In dit artikel bekijken we hoeveel eigen geld je in moet brengen als je een eigen huis wilt kopen en niet minder belangrijk natuurlijk, hoe kom je eraan?
Welke kosten moet je uit eigen zak betalen?
Tegenwoordig kun je niet meer hypotheek krijgen dan de marktwaarde van een koopwoning. De marktwaarde is de waarde die genoemd wordt in het taxatierapport. De kosten die je maakt om de woning te kopen worden de kosten koper genoemd.
Deze kun je daarom niet meefinancieren in de hypotheek. Ook alles wat je meer biedt dan de marktwaarde van de woning betaal je uit je eigen zak. Als vuistregel voor de kosten koper wordt vaak 5% van de koopsom genoemd.
Waaruit bestaan de kosten koper?
De kosten koper bestaan meestal uit de overdrachtsbelasting, de notariskosten en eventuele makelaarskosten. Maar ook de taxatiekosten, eventuele bouwrente bij een nieuwbouwwoning en de kosten van een bouwkundige keuring kunnen tot de kosten koper worden gerekend.
Makelaarskosten
Maak je gebruik van een aankoopmakelaar, dan betaal je een makelaarscourtage bij de succesvolle aankoop van een woning. Dit is meestal een percentage van de verkoopprijs.
Taxatiekosten
Om een hyptotheek te kunnen krijgen is een taxatierapport verplicht. De kosten hiervoor verschillen per taxatiebureau. Het beste kun je meerdere taxatiebureaus met elkaar vergelijken.
Bouwkundige keuring
Koop je een wat ouder huis, dan kan het verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Verborgen gebreken komen zo aan het licht. Vaak wordt er een schatting gegeven voor de kosten om de gebreken op te lossen.
Advieskosten
Maak je gebruik van hypotheekadvies en het afsluiten van de bijbehorende verzekeringen, dan betaal je hier ook kosten voor.
NHG
Als je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie dan betaal je eenmalig een provisie van 0,6% over de aankoopprijs van de woning.
Nieuwbouwwoning
Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam. Dit betekent dat je geen kosten koper betaalt. In dit geval zijn dat de notariskosten en overdrachtsbelasting. Je betaalt wel bouwrente. Dit is de vergoeding aan de aannemer voor de gemaakte kosten. Deze bouwrente is afhankelijk van de aannemer.
Verbouwingen
Een verbouwing kan bijdragen aan de woningwaarde. Na een taxatie kun je een hogere hypotheek krijgen als je een verbouwing wilt meefinancieren. Ook het verduurzamen van je woning kun je meefinancieren. In deze gevallen mag je 106% van de woningwaarde financieren. Het is wel verplicht om dit te besteden aan energiebesparing.
Zo kom je aan eigen geld
Er zijn verschillende manieren om aan eigen geld te komen. Zo kun je spaargeld of geld uit beleggingen gebruiken of de overwaarde van je huis benutten.
Beleggingen
Heb je beleggingen zoals aandelen of Bitcoin? Dan kun je deze te gelde maken om de kosten koper mee te kunnen betalen. Wat is Bitcoin eigenlijk? Bitcoin is een nieuw digitaal betaalmiddel wat ook gebruikt kan worden om mee te handelen. Om de waarde ervan te bepalen, kun je kijken naar de Bitcoin koers. Verkoop je Bitcoins als de koers hoog is, om zoveel mogelijk uit je Bitcoins te halen.
Overwaarde
Heb je al een koophuis en verkoop je dit tegen een hogere prijs dan het restbedrag van je hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Zodra je je eigen woning hebt verkocht kun je deze overwaarde inzetten om een nieuwe woning te kopen.
Spaargeld of schenkingen
Ben je een starter en heb je nog geen eigen huis, dan moet je vaak je spaargeld aanspreken om de kosten koper te betalen. In sommige gevallen springen ouders of grootouders bij om te helpen bij de aankoop van een huis voor hun kinderen.
Persoonlijke lening
Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een persoonlijke lening te nemen naast je hypotheek. Het is dan wel belangrijk dat dit past bij je inkomen. Een consumptief krediet is ook een mogelijkheid, maar is relatief duur, een persoonlijke lening is vaak een betere optie.