8 tips voor het kopen van je eerste woning

Bij het kopen van je eerste huis komt een hoop kijken. Het is voor velen een spannende gebeurtenis, dit is natuurlijk logisch. Maar waar begin je met het zoeken van je eerste huis? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat kost het nou allemaal? Wij geven je 8 tips waar je rekening mee moet houden wanneer je je eerste huis gaat kopen. Op deze manier proberen wij jou zo goed mogelijk voor te bereiden.

Tip 1: Koop een huis binnen de financiële mogelijkheden

Dit klinkt erg logisch, maar het is belangrijk om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat je geld nodig hebt voor de kosten koper. Met dit geld worden notaris- en taxatiekosten betaald. Deze kosten vallen niet binnen de hypotheek en dienen dus zelf betaald te worden.

Wanneer je vooraf weet hoeveel geld je kunt lenen, kun je gericht beginnen aan de zoektocht naar een huis. Zo voorkom je dat je huizen gaat bezichtigen die te duur zijn. Op deze manier voorkom je eventuele teleurstellingen.

Tip 2: Bezichtig meerdere woningen

Voordat je een definitieve keuze maakt, bezichtig je altijd meerdere woningen. Bekijk ook woningen die niet gelijk in de smaak vallen. Het is ook een goed idee om woningen binnen verschillende prijsklassen te bekijken. Zo kun je de woningen goed met elkaar vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk een weloverwogen keuze maakt. Neem bijvoorbeeld een kijkje in een huisjes magazine om inspiratie op te doen.

Tip 3: Koop het huis waar jij je het beste bij voelt

Voor je op huizenjacht gaat, kun je het beste een wensenlijst opstellen. Zet de belangrijkste wensen boven aan de lijst. Deze lijst kun je eenvoudig als checklist gebruiken tijdens het bezichtigen van verschillende woningen. Vraag jezelf af welke dingen jij belangrijk vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ligging van de woning, het aantal slaapkamers, de grootte van de tuin, etc. Houd er rekening mee dat de meeste woningen niet aan alle eisen voldoen. Maak daarom een keuze uit jouw belangrijkste wensen.

Tip 4: Bekijk de mogelijkheden van de woning die je wilt kopen

Voor je daadwerkelijk een bod doet op een woning, is het belangrijk om te kijken naar de toekomstperspectieven van de woning. Bekijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om aan te bouwen. Misschien is dit momenteel nog niet nodig, maar hier kan in de toekomst altijd verandering in komen.

Tip 5: Bekijk de buurt van de woning

Het is belangrijk om de buurt van de woning eens goed te verkennen. Maak op verschillende tijdstippen een rondje door de buurt om te kijken naar de parkeergelegenheid, eventuele overlast van hangjongeren of de drukte van verkeer. Je wilt natuurlijk wel in een veilige omging gaan wonen.

Tip 6: Neem de tijd om jouw droomhuis te vinden

Het kopen van jouw eerste huis is vaak erg spannend en een emotioneel proces. Zorg ervoor dat jouw emoties niet de overhand nemen tijdens het aankoopproces. Tuurlijk zullen er altijd emoties komen kijken bij het aankopen van jouw eerste woning, maar maak geen denkfouten bij het kopen van jouw eerste woning.

Tip 7: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Zodra jij denkt jouw droomhuis te hebben gevonden, kun je polshoogte nemen bij de verkopende makelaar. Vraag of hij je op de hoogte houdt van ontwikkelingen rondom het huis. Denk hierbij aan biedingen van andere partijen of het uiterste moment van inschrijving. Zo kun jij hier op inspelen en je aankoopmakelaar inschakelen. Op deze manier kun je tijdig een hoger bod uitbrengen dan de andere geïnteresseerden.

Tip 8: Schakel hulp in van een makelaar

Bij de aankoop van je eerste woning komt een hoop kijken. Wil je zeker weten dat de aankoop van de woning vlot verloopt? Schakel dan de hulp in van een aankoopmakelaar. Deze weet waar jij allemaal rekening mee moet houden wanneer je een huis gaat aanschaffen. Zo kom je niet voor onverwachte dingen te staan. De makelaar zorgt uiteindelijk dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw droomwoning!