Alles wat je moet weten over zonwering

Nu het klimaat verandert en het in de zomer vaak warmer is en we de zon vaker zien is goede zonwering nog belangrijker geworden. Zonwering zorgt ervoor dat je huis koel blijft en dat je geen last hebt van de zon in je woon- of slaapkamer. Zonwering heb je in allerlei soorten en maten. In dit artikel lees je alles over zonwering. 

Hoe kies je de juiste zonwering?

Bedenk eerst of je primaire doel het buitenhouden van de zon is. Wil je vooral bescherming tegen zonlicht en warmte, of speelt privacy ook een rol? Of ben je daarnaast ook op zoek naar extra veiligheid en geluidsisolatie? De keuze voor de juiste zonwering is afhankelijk van deze factoren.

Bediening

Denk na over het bedieningsmechanisme van de zonwering. Wil je handmatige bediening of geef je de voorkeur aan een elektrisch systeem met afstandsbediening of zelfs geautomatiseerde bediening via sensoren? Het gemak en de functionaliteit van het bedieningssysteem kunnen een belangrijke rol spelen in je keuze. Bedenk wel dat een elektrisch systeem vaak een hogere prijs met zich mee zal brengen.

Budget

Ook je budget speelt natuurlijk een rol. De prijzen kunnen enorm variëren afhankelijk van het type zonwering, de functionaliteit en het materiaal. Elektrische systemen zullen doorgaans duurder zijn dan handmatig bedienbare systemen. Ook de hoeveelheid werk die het kost om zonwering te installeren speelt een rol.

Het oog wil ook wat

Denk ook na over het esthetische aspect van zonwering. Zorg ervoor dat de stijl en de kleur van je zonwering goed passen bij het uiterlijk van je huis. Zo vormt het een eenheid. Als je niet helemaal weet hoe je dit het beste kunt bepalen kun je ook advies vragen aan een professional op het gebied van zonwering.  

Soorten zonwering

Er zijn verschillende soorten zonwering. Zonneschermen, rolluiken, screens, ieder type zonwering heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. 

Zonneschermen

Een zonnescherm bestaat uit een stevig frame met een oprolbaar doek. Zonneschermen kunnen handmatig of elektrisch worden bediend. Daarnaast zijn er ook semi-cassette en cassette zonneschermen. Semi-cassette zonneschermen hebben een gedeeltelijk gesloten cassette waarin het doek wordt opgeborgen wanneer het niet in gebruik is.

Dit biedt extra bescherming tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur van het doek. Cassette zonneschermen hebben een volledig gesloten cassette, wat zorgt voor optimale bescherming van het doek wanneer het niet in gebruik is. 

Installatie van zonneschermen

De installatie van een zonnescherm vereist professionele expertise. Een zonnescherm moet veilig en stevig worden gemonteerd. Het bepalen van de juiste positie en hoogte is belangrijk om optimale schaduw te bieden en het uitzicht naar buiten te behouden.

Een ervaren installateur kan je ook advies geven over het type zonnescherm dat het beste bij je gevel past.

Rolluiken 

Naast zonwering buiten zijn rolluiken een goede keuze voor iedereen die ook op zoek is naar veiligheid en isolatie. Rolluiken bestaan uit horizontale lamellen die kunnen worden opgerold om een raam te bedekken. Rolluiken bieden bescherming tegen de zon, geluidsoverlast en inbraak. Rolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, staal of kunststof. Ook het installeren van rolluiken vereist specialistische kennis.

De rolluiken worden op maat gemaakt en aangepast aan de specifieke afmetingen van de ramen of deuren. Het is belangrijk om de juiste positionering te kiezen voor een optimale werking en duurzaamheid. Rolluiken zijn eenvoudig te onderhouden. Reinigen met wat water en een mild schoonmaakmiddel volstaat om vuil en stof te verwijderen. 

Markiezen

Markiezen zijn zonweringen die aan de buitenkant van een gebouw worden gemonteerd. Ze hebben een klassieke uitstraling en voegen charme en karakter toe aan een gevel.

Markiezen zijn gemaakt van een stevig frame met een stof die aan de zijkanten wordt bevestigd. Ze bieden uitstekende bescherming tegen direct zonlicht en verminderen de warmte binnen.

Screens

Screens zijn verticale zonwering en bestaan uit een strak geweven doek dat verticaal langs ramen wordt geplaatst. Het doek is gemaakt van speciaal polyester dat bestand is tegen weersinvloeden en UV-straling. Screens zijn er in verschillende transparanties niveaus, van volledig transparant tot lichtdoorlatend en verduisterend.

Een ander voordeel van screens is dat ze fungeren als een soort filter. Het zicht naar buiten blijft behouden, terwijl je niet van buiten naar binnen kunt kijken. Voor iedereen die op zijn privacy gesteld is, zijn screens een goede keuze. Net als rolluiken zijn screens onderhoudsvriendelijk. Je kunt ze eenvoudig schoonmaken met water.