De laatste jaren is duurzaamheid steeds belangrijker geworden in Nederland. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders sinds corona duurzamer wil leven. Hoe je dat kunt doen? Simpel: door je huis te verduurzamen.
Het grote voordeel van het verduurzamen van je woning is dat het ook nog eens meer geld oplevert wanneer je je huis in de verkoop zet. Met de tips in dit artikel zorg je voor een groener huis en een meer duurzame leefomgeving.
1. Vervang energieslurpers met energiezuinige apparatuur
Iets wat redelijk gemakkelijk is om te doen, is oude energieslurpende apparaten vervangen met nieuwe apparatuur. Veel grote apparaten die minstens tien jaar oud zijn, vreten energie. Denk aan wasmachines, koelkasten, vaatwassers en vriezers. De kans is groot dat je energierekening zo hoog is omdat je koelkast een kiertje heeft of omdat je wasmachine zo oud is dat het apparaat ontzettend veel stroom verbruikt.
Doe daarom een check en kijk welke apparatuur zoals witgoed je kunt vervangen met nieuwere apparaten met een energielabel. Informatie over alle witgoed merken met een energielabel vind je gewoon online én kun je ook gewoon via webshops bestellen. Je zult merken dat je direct een stuk minder energie verbruikt met dit soort nieuwe apparaten.
2. Investeer in zonnepanelen voor groene stroom
Naast energiebesparende apparaten is het aan te raden om te investeren in zonnepanelen. Daarmee kun je namelijk je eigen groene energie opwekken. Het grote voordeel van groene stroom is dat er bij de productie ervan veel minder CO2 vrijkomt dan bij de productie van grijze energie. Daarom zijn zonnepanelen veel beter voor het milieu en de wereld dan het afnemen van grijze stroom.
Natuurlijk kosten zonnepanelen eenmalig het nodige geld. Maar: na acht tot tien jaar heb je zo'n investering er gemiddeld al uit. Je verdient namelijk je geld terug omdat je al die tijd gebruik maakt van gratis zonne-energie. Zonnestralen kosten immers niks en die worden omgezet door de omvormer in bruikbare energie. Kijk dus zeker eens naar de mogelijkheden van zonnepanelen.
3. Koop een elektrische warmtepomp voor je huis
Met die zonnepanelen wek je energie op om een volgende duurzame toepassing stroom te kunnen geven: een elektrische warmtepomp. Met zo'n warmtepomp wordt er warmte van buiten naar binnen gehaald en kun je binnen lekker warm zitten. De warmte wordt hierbij uit de bodem, het grondwater en de lucht gehaald en is daarmee een groene manier om warmte op te wekken.
Het voordeel van een warmtepomp is dat je CO2-uitstoot veel lager wordt en dat je geen gaskosten hebt. Om vervolgens ook nog eens niet te hoeven betalen voor hoe de elektrische warmtepomp wordt aangestuurd (namelijk door de zonnepanelen) moet je wel voldoende zonnepanelen hebben. Is een warmtepomp voor nu een te grote investering? Dan is een warmtepompdroger wellicht iets voor je; een duurzaam apparaat om je was effectief te drogen.
4. Kies voor een slimme thermostaat voor inzicht
Het verduurzamen van je huis gaat hand in hand met het aanschaffen van een slimme thermostaat. Je kunt namelijk nog zoveel stappen ondernemen, maar zolang je geen inzicht hebt in hoe en wanneer je je woning verwarmt heeft het niet zoveel nut. Met een slimme thermostaat kun je een heel energieplan instellen waarbij het huis alleen wordt opgewarmd als je er bent.
Zo'n thermostaat kan op afstand worden bestuurd via je smartphone (mits je verbinding met internet hebt) en dus uit en aan worden gezet, terwijl je niet thuis bent. Bij de meeste apparaten kun je zelfs een locatie tracker instellen die ziet wanneer je wel of niet in de buurt bent. De verwarming gaat in dat geval alleen aan als je er bent. Dat scheelt jou weer energie en geld!
5. Volledig isoleren van je woning voor duurzaam leven
Tot slot moet je weten dat het volledig isoleren van je woning eigenlijk de basis is van duurzamer leven. In een goed geïsoleerd huis hoef je immers niet zoveel warmte te stoken als in een ouder huis zonder isolatie. Gestookte warmte blijft daar veel beter hangen waardoor je je verwarming minder hoog kunt zetten. Dat is duurzamer en beter voor je portemonnee.
Bij het (laten) isoleren van je huis moet je in ieder geval denken aan het isoleren van de vloer, de muren en het dak. Warmte gaat immers omhoog waardoor je ervoor moet zorgen dat het niet via het dak weg kan. Investeer ook in energiebesparende ramen en ga hierbij het liefst voor HR++ glas voor extra isolatie. Met alle bovenstaande tips, dus van warmtepompdroger tot zonnepanelen, heb jij in ieder geval een goed begin voor een duurzame woning.