7 Dingen die elke klusser in huis moet hebben

Elke klusser, of je nu een professional of een doe-het-zelver bent, weet dat het juiste gereedschap het halve werk is. Maar welke items zijn echt cruciaal om in huis te hebben?

Welke hulpmiddelen zullen je keer op keer uit de brand helpen, ongeacht de klus?

In deze gids onthullen we de top 7 dingen die elke klusser in huis moet hebben. Van de onmisbare schroevendraaier tot de betrouwbare zaklamp; lees verder om je gereedschapskist te perfectioneren.

Een schroevendraaier

Er gaat niets boven de goede oude schroevendraaier – de koning van de gereedschapskist. Ongeacht wat je klus ook is; de kans is groot dat je op een bepaald moment een schroevendraaier nodig zult hebben. Of je nu meubels in elkaar zet, elektronica repareert of een haakje aan de muur bevestigt; een schroevendraaier is je beste vriend.

De veelzijdigheid en bruikbaarheid zorgen ervoor dat het een must-have item is voor elke klusser. Zorg vooral dat je zowel een platte als een kruiskop in je verzameling hebt zodat je bijvoorbeeld spaanplaatschroeven moeiteloos inschroeft. Nog handiger is een schroevendraaier met verschillende opzetstukjes. Zo heb je alles in één!

Schroeven

Hoewel het misschien voor de hand liggend is, zijn schroeven een essentieel item dat geen enkele klusser mag missen. Ze komen in allerlei maten en vormen en elke soort heeft zijn specifieke toepassing.

Of je nu een plank aan de muur wilt hangen, een meubelstuk wilt repareren, of een nieuw project vanaf nul wilt beginnen, schroeven zijn de lijm die alles bij elkaar houdt. Zorg altijd voor een goede voorraad in verschillende maten en vergeet niet – het is onmogelijk om teveel schroeven zoals tellerkopschroeven hebben!

Werkhandschoenen

Werkhandschoenen zijn een essentieel stuk gereedschap dat vaak over het hoofd wordt gezien. Of je nu met scherp gereedschap werkt, zware voorwerpen tilt of materialen vasthoudt die vaak splinters veroorzaken; werkhandschoenen bieden de nodige bescherming om je handen veilig te houden.

Naast het bieden van bescherming, verbeteren werkhandschoenen ook je grip, zeker bij grotere, zwaardere objecten, waardoor je nauwkeuriger en efficiënter werkt. Zorg ervoor dat je investeert in een duurzaam paar dat comfortabel is om te dragen en bestand is tegen de slijtage van je klussen.

Een veiligheidsbril

Een veiligheidsbril is een van die zaken die je misschien niet als essentieel beschouwt, tot het moment dat je er een nodig hebt. Of je nu een muur aan het slopen bent, hout aan het zagen bent, of met chemicaliën aan het werken bent; een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen potentieel schadelijke stoffen of rondvliegende deeltjes.

Het is een kleine investering die een groot verschil maakt in het veilig houden van je zicht. Vergeet niet om te kiezen voor een bril met een comfortabele pasvorm en anti-condens lenzen voor een helder zicht, ongeacht de omstandigheden.

Een waterpas

Een waterpas is ook een must voor elke doe-het-zelver. Het is een onmisbaar hulpmiddel bij het ophangen van schilderijen, het installeren van planken of het leggen van vloeren, om maar een paar voorbeelden te noemen. Met een waterpas zorg je ervoor dat je project er professioneel en nauwkeurig uitziet, want niemand houdt van scheve resultaten!

Zelfs als je denkt dat je een goed oog voor detail hebt, maakt een waterpas een groot verschil. Hierbij is het raadzaam om te investeren in een waterpas met zowel horizontale als verticale bubbels voor maximale veelzijdigheid.

Meetlint

Een meetlint is een essentieel instrument voor elke klusser. Of je nu de afmetingen van een kamer moet meten, een stuk hout moet afmeten, of wilt zien of die nieuwe bank in je woonkamer past; een meetlint is je beste vriend.

Ze zijn er in verschillende maten en typen, van rolmaten tot lange, starre meetlatten. Maar voor de meeste klussen thuis is een eenvoudig oprolbaar meetlint van 5 meter meer dan voldoende. Kies hierbij voor een meetlint waarvan je weet dat het voor een lange tijd meegaat en nauwkeurig is.

Zaklamp

Tot slot is een zaklamp handig om te hebben wanneer je aan het klussen bent. Door middel van een goede verlichting zie je elke kleine hoek of donker plekje in huis goed. Dit is vooral handig als je aan het sleutelen bent in de kelder, op zolder of onder de gootsteen.

Een zaklamp met verstelbare helderheid en een lange batterijduur is zeker een toevoeging aan je gereedschapskist. En wie weet komt het ook van pas wanneer de stroom uitvalt tijdens een stormachtige nacht.

Al met al zijn er veel verschillende gereedschappen en materialen die je als klusser in je kluswoning moet hebben. Het is aan te raden om een goede basisset aan te schaffen voordat je begint met klussen, zodat je op elk project voorbereid bent.