Een kluswoning kopen blijkt voor steeds meer mensen een ideale oplossing te zijn. Het idee dat je een oud huis kunt oplappen naar huidige standaarden en je eigen wensen… Maar ook flink werken en lastige keuzes moeten maken. Beslissen of je een kluswoning wilt kopen is zelf al een hele kluis. Bereid je dus goed voor met onze tips!
Tip 1: Kluswoning kopen is goedkoper
Het grootste voordeel van een kluswoning kopen is natuurlijk de prijs. Deze is namelijk stukken lager dan bij een vergelijkbaar huis dat wél in een moderne staat is. Je kunt een klushuis dus flink goedkoper aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat je uiteindelijk ook een flinke smak geld kwijt bent aan het verbouwen en updaten van je kluswoning.
Tip 2: Prachtige sfeer
Oudere huizen hebben vaak een specifieke en authentieke feeling over zich heen hangen. Dit gevoel behouden of zelfs versterken is een ontzettend mooi eerbetoon aan het verleden. Daarnaast ziet het er ook nog fantastisch uit! Bekijk dus goed naar authentieke onderdelen van de kluswoning die je wil kopen en probeer deze later te behouden.
Tip 3: Voer je eigen woonwensen door
Als je een kluswoning gaat kopen, ben je erop voorbereid dat je flink wat aan moet pakken voordat je nieuwe stulpje bewoonbaar is. Hierbij is wel een voordeel dat je dit kunt doen naar je eigen wensen. Vaak kun je zoveel met de indeling en inrichting van het huis doen, dat het perfect past bij je ideale beeld. Een muurtje slopen of juist een extra kamer creëren gaat bij een kluswoning vaak veel makkelijker. Zo maak je je kluswoning écht van jou.
Tip 4: Let op veelvoorkomende valkuilen
Een kluswoning kopen is niet altijd even makkelijk. Je bent er logischerwijs op voorbereid dat er een hoop moet gebeuren. In veel gevallen is dit echter meer dan het in eerste instantie lijkt. Met alleen wat oplapwerk kom je vaak niet zo ver. Hier moet je later alsnog grote aanpassingen aan doen. Kom je hier te laat achter, kun je misschien geen financiering meer rond krijgen. Let dus van tevoren extra goed op, ook op onderdelen zoals bijvoorbeeld het dak.
Tip 5: Bestemmingsplan en vergunningen
Het aankopen van een kluswoning en het bedenken van alle verbeterpunten is nog tot daaraan toe, maar vervolgens komt het echte werk. Je kunt niet zomaar een uitbouw creëren, dakkapel plaatsen of andere ingrijpende verandering aan je nieuwe kluswoning doen. Hiervoor moet je binnen het huidige bestemmingsplan kijken. Zoek goed uit wat je binnen de huidige regelgeving wel en niet mag doen.
Wil je iets doen wat je volgens de huidige regels nog niet mag? Vraag dan een vergunning aan bij de gemeente, zodat je later alsnog aan de slag kunt gaan. Ga je zonder vergunning aan de slag, loop je het risico dat je alles weer af mag breken.
Tip 6: Vraag een bouwkundig rapport aan
Om te voorkomen dat je tijdens het proces voor vervelende verrassingen komt te staan, kun je ervoor kiezen om een bouwkundig rapport aan te vragen. Een gespecialiseerd bedrijf houdt je kluswoning dan langs een checklist waarin alle belangrijke aspecten van een woning worden beoordeeld. Hoe zit het bijvoorbeeld met de staat van je dak? Of is er ergens vocht op plekken waar je het niet wilt? En hoe staat het met de ventilatie? Deze en andere belangrijke zaken worden grondig geïnspecteerd. Wel zo handig voordat je gaat beginnen.
Tip 7: Reken genoeg tijd
De plannen zijn gemaakt en je kunt aan de slag. Wees dan niet te optimistisch qua tijdsplanning. Je hoopt natuurlijk snel klaar te zijn, maar de praktijk wijst uit dat het opknappen van een kluswoning ontzettend lang duurt. Helemaal als je ook nog fulltime werkt naast het opknappen van je kluswoning of een gezin moet onderhouden. Wees dus reëel en trek genoeg tijd uit voor het opknappen van je woning.
Tip 8: Uitbesteden of zelf doen?
Zoals we bij de vorige tip al aangaven, kost het verbouwen van een kluswoning veel tijd. Daarom kan het voor sommige mensen interessant zijn om een aannemer in te schakelen. Deze knapt de woning vervolgens voor je op, zodat jij minder tijd kwijt bent en minder hard hoeft te werken. Hier staat natuurlijk wel een grotere kostenpost tegenover dan wanneer je alles zelf doet.
Maak voor jezelf dus de afweging of je het zelf wilt doen of dat je een aannemer inschakelt. Heb je de tijd en hou je van klussen, is het logisch om het zelf te doen. Ben je niet zo handig, wil je snel in je woning kunnen trekken of heb je nog geld over? Schakel dan vooral een aannemer in.
Tip 9: Maak een mood board
Met een mood board kun je al je wensen voor je nieuwe kluswoning overzichtelijk bij elkaar zetten en in kaart brengen. Knip aantrekkelijke producten uit woonmagazines of maak er eentje online via bijvoorbeeld Pinterest.
Tip 10: Verkoop je woning door
Misschien niet je plan, maar het kan wel: je kluswoning doorverkopen. Door de lage aankoopprijs en het feit dat je alles zelf hebt opgeknapt kun je het huis later verkopen met een flinke winst.