4 tips voor het verbeteren van de waterkwaliteit in je woning en daarbuiten

Water is essentieel voor ons lichaam en we drinken er dan ook het liefst zo'n 2 liter per dag van. Daarnaast gebruiken we het dagelijks voor tal van activiteiten, zoals douchen, koken en schoonmaken.

Het is dan ook belangrijk dat het water dat we thuis gebruiken van goede kwaliteit is. Helaas is dat, ook in Nederland, niet altijd optimaal. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de waterkwaliteit in je woning te verbeteren.

Met deze tips zorg je niet alleen voor een betere waterkwaliteit in je eigen woning, maar ook daarbuiten. 

Ga voor een waterontharder

Ben je de kalkaanslag in de badkamer ook zo zat? Denk dan eens aan het aanschaffen van een waterontharder van Omegawater. Je kunt altijd vrijblijvend advies inwinnen om te bepalen wat de beste waterontharder is voor jouw thuissituatie. Hard water kan voor verschillende problemen in huis zorgen.

Een waterontharder haalt de mineralen uit het water waardoor het water zacht wordt. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Apparatuur zoals de vaatwasser, waterkoker en wasmachine gaan langer mee omdat ze minder vervuild raken.

Daarnaast heb je geen last meer van kalkaanslag in de badkamer, wat ervoor zorgt dat je aanzienlijk kan besparen op schoonmaakmiddelen en het schoonmaken zelf. Ook is zacht water beter voor je huid en haren. Het kan zelfs verlichtend werken bij bepaalde huidproblemen. Hoe weet je nu of het water uit je kraan hard of zacht is? Je kunt dit eenvoudig opzoeken op internet, het verschilt namelijk per regio en hangt dus af van waar je woont.

Ook zijn er eenvoudige testjes op de markt die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Een waterontharder is een investering die zich op de lange termijn terugverdient. Niet alleen in geld, maar ook in tijd en gezondheid. 

Waterfilter

Over het algemeen is de waterkwaliteit van water uit de kraan in Nederland heel goed. Het behoort zelfs tot het beste drinkwater ter wereld. Het drinkwater is dus schoon en veilig om te drinken. Voordat het bij jou uit de kraan komt, is het gereinigd en gezuiverd. Hoewel de drinkwaterkwaliteit in Nederland over het algemeen dus heel goed is, zijn er toch steeds meer mensen die kiezen voor een waterfilter. En dat is niet voor niets.

Er blijven namelijk bepaalde stoffen achter die we liever niet binnenkrijgen, zoals resten van medicijnen of drugs. Een waterfilter filtert een groot deel van die schadelijke stoffen alsnog en het is dus een hele effectieve manier om de waterkwaliteit in huis aanzienlijk te verbeteren. Daarnaast vinden veel mensen dat gefilterd water ook een betere smaak heeft. 

Controleer regelmatig de leidingen

Oude leidingen kunnen voor verschillende problemen zorgen, zoals loodverontreiniging. Het is daarom belangrijk om leidingen regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Wanneer je een woning koopt die gebouwd is voor 1960 dan kunnen er nog loden leidingen in zitten. Het is aan te raden deze te vervangen. 

Ga zelf aan de slag

Wanneer je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, dan wil je vast ook je steentje bijdragen aan de waterkwaliteit voor de rest van Nederland. Spoel zelf nooit medicijnresten door het toilet. Weet je niet wat je met overgebleven medicatie moet doen, raadpleeg dan je apotheek.

Ook vochtige toiletdoekjes zorgen vaak voor problemen. Hoewel sommige merken pretenderen volledig afbreekbaar te zijn, is dat in de praktijk bijna nooit het geval. Gebruik daarnaast zo veel mogelijk biologisch afbreekbare producten wanneer je aan de slag gaat met het schoonmaken van je huis. Kies er daarnaast ook voor om geen chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin te gebruiken.

Al deze stoffen komen uiteindelijk weer in de natuur en dus in ons water terecht. Ook is het van belang om niet alleen te zorgen voor schoon drinkwater, maar er ook zuinig mee om te gaan.

Schoon drinkwater is een kostbare bron voor iedereen, dus laten we dat vooral zo houden. Je kunt water besparen door korter te douchen of een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Kortom, denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan de rest van Nederland en de wereld wanneer je gebruik maakt van water.

Er zijn dus verschillende manieren om de waterkwaliteit in huis te verbeteren. Of je nu kiest voor een waterfilter, waterontharder of andere maatregelen treft, elke stap die je zet is een stap in de goede richting.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water dat je gebruikt veilig en gezond is. Door een paar eenvoudige stappen, kun je niet alleen jezelf, maar ook bijvoorbeeld je gezin beschermen tegen schadelijke verontreiniging. Het is dus absoluut de moeite waard.