3 redenen om voor een nieuwbouwwoning te kiezen

Er zijn momenteel heel wat nieuwbouwprojecten in Nederland te vinden. Wellicht is jouw oog hier ook al eens opgevallen. Stiekem lijkt het je wel wat. Een geheel nieuwe woning. Een hele nieuwe wijk. Het zal even duren voordat het opgeleverd kan worden, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Toch?

Je bent niet de enige die nog wat twijfels heeft. Een nieuwbouwwoning is namelijk niet alleen heel prettig, maar brengt ook heel veel regelwerk met zich mee. Bovendien moet je in een project investeren terwijl je niet goed voor je ziet hoe het eindresultaat zal zijn. Om nog maar te zwijgen over de logistieke planning. De bouw kan uitlopen.

Je weet nooit precies wanneer de woning opgeleverd kan worden. Dit kan ertoe leiden dat je tijdelijk met dubbele vaste lasten zit of zelfs bij familie of vrienden moet intrekken. 

Maar vanwaar toch die populariteit? Simpel: de voordelen wegen in veel gevallen toch zwaarder dan de nadelen. Nog altijd niet overtuigd? Hier volgen drie redenen om voor een nieuwbouwwoning te kiezen. 

1. Het huis is energiezuiniger 

Een van de grootste voordelen van een nieuwbouwwoning is dat deze veel energiezuiniger is. Nieuwbouwwoningen zijn simpelweg niet te vergelijken met huizen die er al meer dan vijftig jaar staan. Toen werd er nauwelijks op isolatie gelet.

Nieuwbouwwoningen zijn echter dusdanig goed geïsoleerd, dat dit een flink stuk zal schelen op je energierekening. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. 

Zelf zou je natuurlijk nog wel wat dingen kunnen doen om nog meer energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen en het gebruik van led lampen. De basis is echter al goed. Iets waar je bij een oudere woning eerst heel veel geld in zou moeten investeren. 

2. Volledig naar eigen smaak in te richten 

Als je een bestaande woning koopt, zal je toch soms genoegen moeten nemen met dingen die je minder mooi vindt. Je zou natuurlijk het gehele huis van onder tot boven kunnen vernieuwen, maar dat loopt flink in de papieren. Het duurt dan ook lang voordat de woning volledig naar wens is.

Bij een nieuwbouwwoning is dit anders. Je wordt vanaf het begin betrokken bij de bouw. Zo kan je de woning echt volledig naar eigen smaak inrichten. Het huis voelt dan ook echt direct aan als jouw woning wanneer je hier intrekt.

3. Je betaalt minder 

Nog een voordeel is dat je geen kosten koper hoeft te betalen bij een nieuwbouwhuis. Het huis staat immers nog vrij op naam. Bovendien willen hypotheken vaak afspraken maken met dergelijke projecten om zo met stuntprijzen te kunnen komen. Dit maakt dat er regelmatig zeer gunstige hypotheken op nieuwbouwwoningen worden afgesloten. Denk aan lage rentes en andere fijne algemene voorwaarden.

Houd er ook rekening mee dat de waarde van een nieuwbouwwoning met de jaren meestal flink toeneemt. Soms zelfs al tijdens de bouw. Dit kan dus een zeer waardevolle investering voor de toekomst zijn. Zeker als dit jouw eerste huis is.