Zijn uw leidingen klaar voor de kou?

De zomer is definitief voorbij. Het wordt dus tijd om weer vooruit te kijken naar de winter. Voordat de vorstperiode weer begint, doet u er goed aan het leidingwerk in uw woning te inspecteren. In de wintermaanden heeft het leidingwerk namelijk meer te verduren dan in de zomer en het voorjaar. Gelukkig kunt u in de winter een aantal maatregelen nemen om uw leidingen te beschermen tegen de kou. Heeft u geen idee wat u hiertegen kunt doen? Dan zijn uw leidingen ongetwijfeld nog niet klaar voor de kou. Deze loodgieter in Leidschendam geeft u hier een aantal handige tips om uw leidingen te beschermen tegen vorst.

1. Buitenkraan? Sluit deze af!

Heeft u een buitenkraan? Sluit deze dan ruim voor de vorstperiode af. Dit kan met behulp van de special kraan die op de leiding zit. Laat het resterende water vervolgens nog wel even uit de leiding achter de kraan lopen. Hierdoor voorkomt u dat het water in de leiding gaat bevriezen. Indien dit wel gebeurt, knapt uw leiding. Water zet namelijk uit als het bevriest.

2. Isoleer uw leidingen

Het grootste deel van het leidingwerk loopt door muren of vloeren van ruimtes die vaak gebruikt worden. Deze ruimtes zijn in de wintermaanden vaak verwarmd. Toch lopen er ook leidingen door ruimtes die niet of nauwelijks gebruikt worden. In dit soort ruimtes is het vaak koud. Denk bijvoorbeeld aan de meterkast. Om ook leidingen in deze ruimtes te beschermen tegen de kou, doet u er goed aan deze te isoleren. Dit kan met isolatiebuizen, maar bijvoorbeeld ook met dekens.

3. Laat de verwarming aan staan

Om ervoor te zorgen dat de leidingen de kou doorstaan, kunt u uw verwarming het beste aan laten staan. Ook wanneer u in de winter op vakantie gaat is dit een aanrader. Er wordt op deze manier weliswaar energie verbruikt, maar uw leidingen worden niet te koud. Het risico op geknapte leidingen bij terugkomst is op deze manier een heel stuk kleiner.