WOZ waarden opvragen

Als je een eigen huis hebt krijg je ook te maken met de WOZ. Dit staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarden van je woning bepalen onder andere hoeveel je betaalt aan inkomstenbelasting. Hiervoor wordt namelijk de WOZ waarde als uitgangspunt gebruikt. WOZ waarden kun je eenvoudig opvragen.

WOZ en werkelijke waarde lopen uiteen

In de praktijk blijken de berekende WOZ waarden nog wel eens niet te stroken met de daadwerkelijke waarden. Als je het niet eens bent met de waarde die berekend is kun je daar ook bezwaar tegen maken. Een lagere WOZ waarde kan namelijk ook betekenen dat je minder betaalt voor bepaalde soorten belastingen en heffingen.

Wat is de aankoopprijs van de woning?

Als je twijfelt over de hoogte van WOZ waarden van je huis kun je deze ook zelf berekenen. Hiervoor kijk je naar een aantal punten. Het is belangrijk hoeveel de aankoopprijs van de woning bedroeg toen de WOZ waarde ervan bepaald werd. Als er sindsdien niets veranderd is aan de woning zal de waarde ook nog gelijk zijn. Hier kunnen echter ook uitzonderingen op zijn zoals wanneer de woning bijvoorbeeld verhuurd was ten tijde van de aankoop of wanneer deze binnen de familie voor een lagere prijs verkocht werd of de woning nog in aanbouw was. Als je een woning huurt ben je niet verantwoordelijk voor de belastingen en heffingen van de eigenaar van de woning. Wil je zelf je huis verhuren dan kun je dit uiteraard verrekenen in de huurprijs.

Vraag de WOZ waarden op

Om zeker te weten wat de waarde dan wel is kun je deze aanvragen. WOZ waarden aanvragen doe je door de verkoopprijs van de woning te laten vergelijken met dezelfde soort woningen die ook rond die tijd verkocht zijn. Als er grote verschillen bestaan zou de WOZ waarde wel eens niet correct kunnen zijn. De WOZ waarden van huizen zijn sinds 2016 openbaar dus je kunt altijd de waarde van vergelijkbare woningen opvragen. Dit kun je zonder kosten doen bij het WOZ waardenloket of de gemeente zelf. Je kunt ook in een taxatierapport de WOZ waarden terugvinden.

Andere factoren

Naast deze factoren kan de WOZ waarde ook nog afhangen van andere zaken zoals de staat waarin het huis verkeert. Denk hierbij aan bepaalde gebreken of de aanwezigheid van bijvoorbeeld asbest of rottend beton. De omgeving kan ook een belangrijke rol spelen waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het uitzicht of de nabijheid van een industrieterrein. Heb jij overlast van fabrieken en iemand die twee straten verder woont in een soortgelijk huis niet? Dan zullen de WOZ waarden toch lager uit kunnen vallen.