Woningmarkt dwingt huizenkopers inventief te zijn

De huizenmarkt wijzigt continu. Moest je van 2018 tot 2021 nog € 100.000,- hoger bieden dan de vraagprijs, hoe anders zit de woningmarkt nu in elkaar. Problemen met de hypotheek of aankoop van een woning worden wat lastiger maar hoger bieden dan de vraagprijs hoeft niet meer. Wij behandelen de volgende onderwerpen en geven hier graag oplossingen voor.

  1. Startende huizenkopers helpen met startershypotheek
  2. Wat bedraagt de woningwaarde i.v.m. bod
  3. Huis kopen met 4 personen als hypotheek niet lukt

Starters op de woningmarkt

Ben jij starter op de woningmarkt let dan even goed op. Het nadeel van starters is dat er vaak meer eigen geld nodig is om een woning te kopen. Startende huizenkopers hebben geen overwaarde en moeten elke cent wat ze teveel bieden uit eigen zak betalen. Een startershypotheek via Lexwonen bied uitkomst.

Lexwonen helpt namelijk met de aankoop van de woning, taxatie en de koopakte. Omdat je nooit meer mag financieren dan de waarde van de woning moet je wel vooraf een indicatie van de woningwaarde hebben. Weet je vooraf geen woningwaarde dan kan het dus zo maar zijn dat je € 50.000,- eigen geld kwijt bent voor de hypotheek.

Taxatiewaarde vooraf weten

Het is belangrijk om vooraf de taxatiewaarde te weten. De meeste hypotheekadviseurs gaan niet vooraf vragen stellen aan taxateurs. Dat is ook niet hun functie. Een geldverstrekker of hypotheekadviseur houd zich bezig met de aanvraag van de hypotheek. Door vooraf dus de taxatiewaarde te vragen weet je exact hoeveel eigen geld je nodig hebt voor de hypotheek.

Er zijn taxateurs die jou vertellen dat ze eerst de woning moeten bezoeken alvorens een waarde doorgegeven kan worden. Ten dele klopt dit zeker. Een kadastraal onderzoek vooraf en de laatste verkoopcijfers van woningen in die regio vertelt meer over de woningwaarde.

Voorbeeld van een niet passend bod

Geert uit Veenendaal kon op inkomen maximaal € 460.000,- lenen. Hij deed een bod op een woning in Veenendaal Zuid van € 400.000,-. Vraagprijs bedroeg € 390.000,-. Koop is gesloten en de koopakte getekend. De taxatiewaarde van de woning bedroeg € 375.000,-.  Omdat Geert € 400.000,- heeft geboden en de taxatiewaarde slechts € 375.000,- bedraagt had hij € 25.000,- eigen geld extra nodig. Hier kwamen de kosten koper van € 8.000,- bij.

Het bod paste wel op basis van zijn inkomen maar niet op basis van de woningwaarde. Helaas kreeg Geert een afwijzing van de bank omdat hij niet voldoende eigen geld had. Je ziet dat vooraf alle cijfers weten belangrijk is.

Inventieve oplossing woningmarkt is kopen met 4 personen

Het was Geert dus niet gelukt om alleen een huis te kopen. Via Lexwonen heeft Geert een huis gekocht samen met 3 vrienden. Het kopen van een woning met meerdere personen is de oplossing tegen hoge huizenprijzen. Ook is er samen meer eigen geld aanwezig.

Een veel geadviseerde hypotheek is ook de familiehypotheek met ouders. Een huis kopen met ouders gebeurd dagelijks tot 4 personen. Een veel voorkomende hypotheek is de hypotheek dat ouders met zoon en schoondochter een woning kopen. Het maximum aantal personen in de hypotheekakte en koopakte bedraagt dan 4 personen.

Overwaarde meenemen in hypotheek met 4 personen

Als ouders samen met eigen kind een huis koopt dan moet er meestal 1 of 2 woningen worden verkocht. Uit deze overwaarde wordt dan een andere woning met eigen kind gekocht. Het is belangrijk dat voor de aankoop van een huis samen met ouders dat de familie naar een notaris gaat.

Overwaarde van elk huis wordt beschreven. Mocht ooit de woning verkocht worden dan krijgt iedereen eerst zijn eigen inleg of overwaarde terug. Wat daarna overblijft is de overwaarde welke verdeeld moet worden. Samen met ouders een huis kopen is een inventieve oplossing gezien de woningmarkt.