Woningbezichtigingen meer dan verdubbeld

De oververhitte huizenmarkt zorgde er het afgelopen jaar voor dat het aantal woningbezichtigingen meer dan verdubbeld raakte. Gemiddeld kwamen er in 2019 nog 6 mensen naar een huis kijken, maar waren dat er in 2020 al 12. De overspannen woningmarkt zorgt dus voor flink veel concurrentie.

Slot op woningmarkt zorgt voor meer bezichtigingen

Dat de huizenmarkt de afgelopen jaren flink dichtslibt, heeft met verschillende factoren te maken. Zo is de rente voor de hypotheek historisch laag. Lenen voor een huis wordt daardoor veel makkelijker. Daarnaast is er een groot tekort qua aanbod van nieuwe huizen. Zo ontstaat er flinke krapte, waardoor meer mensen op zoek gaan naar een huis.

Al deze mensen gaan natuurlijk woningbezichtingen doen, waardoor het totale aantal woningbezichtigingen flink stijgt. Deze krapte is met name aantrekkelijk voor de verkopende partij. Die kan namelijk flink meer vragen voor zijn huis, aangezien er veel meer geïnteresseerden zijn. Als de verkoper zijn huis lager prijst, is het eigenlijk wachten totdat mensen over de vraagprijs heen gaan bieden. Maar waar het voor de koper wel positief is, hebben de koper en de makelaar hierbij het nakijken. Kopers betalen stukken meer voor hun nieuwe huisje maar worden door de oververhitte markt met de vele woningbezichtigingen ook wat onzeker. Zij nemen daardoor sneller een aankoopmakelaar in de hand.

Makelaars verantwoordelijk voor oververhitting

Aangezien er veel geld te verdienen is aan huizen op dit moment, is ook het aantal makelaars explosief gestegen. Deze stijging is bijna een wildgroei te noemen. Voor kopers of verkopers is het er niet duidelijker op geworden welke makelaar nu de beste keuze is. Ze beloven allemaal een goede kwaliteitsstandaard, maar kunnen deze lang niet altijd leveren.

De wildgroei aan makelaars zorgt ook voor hogere prijzen en voor meer woningbezichtigingen. Verkopers weten namelijk dat huizen als warme broodjes over de toonbank gaan en willen daarom maximale prijzen vragen. Met zo’n groot aantal geïnteresseerden dat woningbezichtigingen komt doen, is de kans groot dat er uiteindelijk altijd iemand deze prijs neer gaat tellen. Zo’n overspannen markt met weinig aanbod en ontzettend veel vraag leidt er dus toe dat de prijzen flink oplopen.

Afspraak maken voor woningbezichtiging

Met dubbel zoveel concurrenten is het soms best lastig om een afspraak voor een woningbezichtiging in te plannen. Vaak is er al geen tijd meer om je langs te laten komen, of het huis is inmiddels al verkocht. Om dit te voorkomen kun je een aankoopmakelaar in de hand nemen. Deze makelaar houdt al het aanbod binnen jouw wensenlijstje in de gaten en kan sneller inspringen op een mogelijk passend huis.

Als je eenmaal een afspraak hebt gemaakt, wil je natuurlijk wel zo veel mogelijk uit de woningbezichtiging halen. Houd dus altijd een checklijstje bij de hand met dingen die je belangrijk vindt. Maak bij voorkeur ook een afspraak overdag, zodat alles duidelijk zichtbaar is. Door zelf goed rond te kijken naar de ruimtes, het schilderwerk, de kozijnen of andere onderdelen en hier foto’s van te maken, vorm je voor jezelf de beste indruk van het huis. Controleer ook in het huis op alle apparaten, zoals de cv-ketel of de apparatuur in de keuken. Wees niet bang om vragen te stellen. Kijk ook vooral verder dan het huis alleen, want de buurt waarin je mogelijk gaat wonen is net zo belangrijk!

Verspil geen kostbare tijd

Door de grote drukte op de woningmarkt is een woningbezichtiging niet meer zo vrijblijvend als het vroeger was. Stel je daarom vooraf altijd eerst de vraag of je wel daadwerkelijk langs wilt gaan. Het regelen van een woningbezichtiging kost veel tijd en moeite voor jezelf en eenmaal bij de woning kost het ook de makelaar veel tijd. Ga bij twijfel zeker een afspraak maken, maar wanneer je te veel twijfelt kun je het beter niet doen. Daarmee bespaar je meerdere partijen, waaronder jezelf, veel tijd en geld. Bedenk van tevoren ook goed wat je allemaal wilt weten, controleren en bekijken, zodat je gericht een woningbezichtiging kunt doen. Alleen zo haal je het maximale uit je woningbezichtiging.