HomeBlogWoning verhuren: hoe kom ik tot een realistische huurprijs?
Woning verhuren: hoe kom ik tot een realistische huurprijs?
Het verhuren van een woning is een manier om je kosten te drukken in het geval dat je tijdelijk elders bent maar je woning wilt aanhouden. Het is ook een goede manier om geld te verdienen, wanneer je bereid bent te investeren in woningen die je niet zelf gaat bewonen. Op het moment dat je een goede huurder hebt gevonden waarmee je een goede huurovereenkomst hebt, komt er relatief weinig meer bij kijken. De opmaat vergt echter wat meer aandacht, bijvoorbeeld het bepalen van een goede huurprijs voor de woning.
Woningwaarderingsstelsel
De beste manier om tot een huurprijs voor de woning te komen, is door gebruik te maken van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Het grote voordeel hiervan is dat je, als je alle gevraagde informatie invult, online kunt berekenen wat je kale huurprijs kan zijn. De uitkomst is dan een realistisch bedrag waarover je geen discussie hoeft te hebben met eventuele huurders. Bij het WWS wordt bijvoorbeeld gevraagd naar oppervlaktes, energielabel, kasten, kranen en aanwezige faciliteiten. Heb je je best gedaan om de woning energiezuinig te maken, dan moet dit zich vertalen naar een hogere huurprijs.
Energie all-in
Je kunt er voor kiezen om de kosten voor energie all-in te maken. Dat wil zeggen dat de huurder niet zelf een energiecontract hoeft af te sluiten maar een vast bedrag per maand betaalt aan jou hiervoor. Hiervoor moet je een vast maandelijks bedrag vaststellen om door te berekenen in de huur. Je kunt hierbij afgaan op het gemiddelde verbruik van een gezin met het aantal leden dat je huurder meebrengt in het type woning dat je verhuurt. Een indicatie hiervan krijg je wanneer je dit op een van de verschillende vergelijkingssites voor energie invult als zoekcriterium. Je krijgt dan een inschatting van je maandelijkse kosten bij de verschillende energieleveranciers. Het is verstandig om bij het afsluiten van een energiecontract het voorschot wat hoger te maken dan de verwachte gemiddelde kosten per maand. Je berekent dit voorschot dan door in de huurprijs van de woning, bovenop de kale huur.
Gemeubileerd verhuren
Verhuur je de woning gestoffeerd en (deels) gemeubileerd, dan moet je dit ook doorberekenen in de huurprijs. Je moet immers rekening houden met slijtage en zelfs mogelijke defecten die ontstaan, waarvan de schuld niet aantoonbaar is. Afschrijvingen moeten dus meegenomen worden in de huurprijs. Hiervoor moet je nagaan hoe lang een meubelstuk (of vloerbedekking) meegaat. Je deelt de waarde van het meubel dan door dat aantal jaren. De uitkomst is de jaarlijkse afschrijving van het meubelstuk. Deze deel je door twaalf om te weten wat je voor het meubel moet optellen bij de huurprijs.
Nattevingerwerk
Natte vingerwerk bij het vaststellen van een huurprijs komt met het risico dat het niet in jouw voordeel uitpakt. Zie je zaken over het hoofd, dan kom je op een te lage huurprijs uit en haal je er dus te weinig uit. Reken je te veel, dan zal het moeilijker worden om te woning verhuurd te krijgen, hoewel dit met de huidige krapte op de markt wellicht nog mee zal vallen. Maar je loopt hoe dan ook het risico dat een huurder in discussie gaat met je over de huurprijs, en dit kan tot zowel ongewenste situaties leiden als tot de noodzaak van jouw kant om in te binden.