Welke type tafel past in mijn woonkamer?

Bij een nieuwe woning hoort een nieuw interieur. Maar ook als je gaat verbouwen of als je simpelweg je interieur een frisse look wilt geven, is het kopen van een nieuwe tafel voor de woonkamer een goed idee. Een tafel bepaalt, in combinatie met de bank, voor een groot deel de sfeer in huis. Er zijn verschillende soorten tafels en er is genoeg keuze. Onder andere de vorm, de hoogte en het materiaal zijn punten waar goed over nagedacht moet worden. Bepaal vooraf welk type tafel in jouw woonkamer past.

De grootte

Daar sta je dan in een winkel op de meubelboulevard. Er zijn zoveel salontafels dat je eigenlijk niet meer weet welke je moet kiezen. Daarom adviseren wij om vooraf te bepalen welke soort tafel het beste bij de andere meubels in jouw woonkamer past. Als je de grootte van de tafel wilt bepalen is het allereerst belangrijk om te kijken naar de grootte van de woonkamer. Een kleine salontafel valt in het niet in een grote kamer. Kies daarom voor een grote salontafel die goed tot zijn recht komt. Ook moet de tafel passen bij je bank. Is deze groot, kies dan voor een passende tafel. Heb je een kleine woonkamer, zorg er dan voor dat je ook een kleine salontafel aanschaft. Een te grote tafel laat namelijk de woonkamer al snel nog kleiner lijken. In principe geldt de volgende regel: de perfecte salontafel is een derde tot de helft van je sofa. Meet dus snel de lengte van je bank op, zodat je weet hoe groot de salontafel moet worden. Houd ook rekening met de ruimte tussen de tafel en de bank. Houd ongeveer 40 tot 50 cm aan, zodat je voldoende ruimte hebt om om de tafel heen te lopen. Heb jij je rolmaat en pen al bij de hand? Een leuk idee: rolmaten en pennen bestellen met een leuke tekst. Geef ze als cadeau aan echte klusfanaten. Bedrukte pennen is een cadeau dat dagelijks gebruikt wordt en goed wordt ontvangen.

Het model

Tafels zijn er in allerlei vormen. Rechthoekig, vierkant, rond of ovaal; het assortiment aan salontafels is groot. De vorm van je tafel is een van de belangrijkste factoren. Maar hoe weet je welke salontafel de juiste vorm voor jouw woonkamer is? Een belangrijke factor is de vorm van de woonkamer. Vaak wordt er gekozen voor een rechthoekige salontafel en dat is ook heel logisch aangezien de meeste woonkamers rechthoekig zijn. Heb je een kleine woonkamer dan is het verstandig om te kijken naar een ronde of ovale tafel. Een ronde of ovale salontafel lijkt visueel minder ruimte in beslag te nemen dan een rechthoekige tafel. Houd ook rekening met kinderen. Of je nou zelf kinderen hebt of dat je regelmatig kinderen van familieleden over de vloer hebt; veiligheid staat voorop. Dit is een van de redenen dat families vaak kiezen voor een ronde of ovale tafel. De kans op verwondingen is namelijk een stuk kleiner.

De kleur

Staat het formaat en het model van de salontafel vast, dan is het tijd om de kleur te bepalen. Hierbij wordt er vaak gekeken welke kleur de rest van de meubelstukken en woonaccessoires hebben. Heb je een woonkamer met veel lichte kleuren, kies voor een lichte houten of een marmeren salontafel. Heb je jouw woonkamer stoer ingericht en gebruik je veel donkere tinten, kijk dan eens naar een donkere houten of een industriële tafel. En last but not least, koop leuke woonaccessoires. Een salontafel maak je af door er leuke dingen op te zetten. Je nieuwe salontafel wil je vast en zeker snel aan je vriendinnen laten zien. Nodig ze uit voor een kop thee of koffie. Laat mokken bedrukken met de naam van je vriendinnen en verras ze op een unieke manier.