Er zijn steeds meer nieuwe snufjes voor in en rondom je woning. Zo zien we dat Nederlanders de laatste jaren steeds vaker een waterontharder in huis hebben. Dat is een apparaat dat ervoor zorgt dat calcium en magnesium uit het water wordt gehaald.
Daardoor krijg je veel 'zachter' water. Door aan de slag te gaan met waterontharder vergelijken kun je ook nog eens financieel gezien een slimme keuze maken. In dit artikel vertellen we je graag meer over waterontharders, de werking ervan en wat de voordelen van zo'n apparaat zijn.
Werking van een goede waterontharder
De grootste functie van een waterontharder is om het water dat bij jou uit de kraan komt, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer, minder hard te maken. Dat doet het apparaat met behulp van een kolom met kleine bolletjes kunsthars. De kalkdeeltjes die in het water vanuit de waterleiding aanwezig zijn blijven kleven aan de bolletjes kunsthars. Vervolgens blijft er zacht water zonder kalk over en beschik jij over zacht water uit de kraan.
Het is belangrijk om de waterontharder minstens een keer in de week schoon te spoelen, zodat de hars vrij wordt gemaakt van kalk. Kies je voor een slimme waterontharder dan weet het apparaat precies wanneer dat moet gebeuren.
De waterontharder krijgt een seintje en maakt schoon op het moment dat dat nodig is. Dat is ideaal, want op die manier weet je zeker dat het water veilig en schoon is om te drinken. Bij slimme waterontharders verloopt het hele schoonmaakproces dus automatisch. Het schoonspoelen heeft een naam, namelijk regenereren.
Een waterontharder moet direct op de waterleiding en vanuit daar alle kranen worden geïnstalleerd; dit gebeurt meestal door een ervaren monteur (tenzij je natuurlijk zelf verstand hebt van dit werk). Daarna beschik je overal in huis over zachter water dat 100% kalkvrij is.
Waarom hard water minder prettig is
Dat zorgt vooral voor water dat beter te drinken is, omdat de smaak minder hard is. Toch vragen veel mensen zich af of zo'n waterontharder nou echt nodig is. Het water in Nederland wordt toch gewoon gezuiverd waardoor het veilig is om te nuttigen? Dat klopt, maar er zit nog steeds calcium en magnesium in het water dat uit de kraan komt.
Hoewel het per gebied of streek in Nederland verschilt hoeveel kalk er te vinden is in het water zit het overal in ons land in de leidingen. Misschien heb je op een totaal andere plek dan thuis wel eens water uit de kraan gedronken dat je veel lekkerder vond dan thuis. Grote kans dat er daar minder kalk in het water zit.
Hoewel het drinken van water waarin weinig of veel kalk zit niet gevaarlijk is, zorgt kalk wel voor andere 'vervelende' bijzaken, zoals kalkaanslag op je apparatuur en in de douche. Wat veel mensen niet weten, is dat kalk zelfs kan zorgen voor een drogere huid.
Daarbij heb je meer shampoo of douchegel nodig om zachter haar of een zachtere huid te krijgen na een douchebeurt. Door al dat boenen en überhaupt door de kalk is je huid droger dan anders. Zelfs je thee smaakt anders wanneer het gemaakt is met kalkrijk water. Je thee kan veel bitterder smaken door de aanwezigheid van kalk. Daarom is het zeker aan te raden om je eens te verdiepen in het kopen van een waterontharder.
Voordelen van een waterontharder kopen
Het grootste voordeel van een waterontharder is je waarschijnlijk al wel duidelijk: het kalkvrije water is zachter en lekkerder van smaak. De kans is groot dat je met meer plezier een glaasje water uit de kraan drinkt wanneer je over een waterontharder beschikt. Dat is zeker niet het enige voordeel, want door de afwezigheid van kalk zal er ook geen kalkaanslag meer te vinden zijn op je huishoudelijke apparatuur.
Apparaten zoals je vaatwasser, waterkoker en wasmachine zijn gevoelig voor kalkaanslag en worden hierdoor aangetast. Dat heeft een negatieve invloed op hun levensduur. Door een waterontharder te gebruiken slijten dergelijke apparaten minder snel.
Moet je voorstellen hoeveel geld je daarmee bespaart, omdat je niet steeds je apparatuur hoeft te vervangen. Dat is met oog op het milieu ook nog eens beter, omdat je langer gebruik kunt maken van items in huis. Over het milieu gesproken: door een waterontharder aan te schaffen kun je ook besparen op energie én je energiekosten.
Dat is met de huidige hoge energietarieven en de inflatie meer dan welkom. Het opwarmen gaat sneller omdat er geen kalk aan het verwarmingselement blijft kleven. Daardoor hoef je uiteindelijk minder stroom te verbruiken om een koffiezetapparaat of vaatwasser te laten functioneren.