Wat moet je allemaal regelen bij een verhuizing?

Heb je eindelijk jouw droomwoning gevonden? Dan is de volgende stap; verhuizen! Verhuizen klinkt ontzettend leuk, je gaat immers naar jouw droomwoning waar je de komende jaren gaat bouwen aan een toekomst en veel woonplezier. Maar er komt stiekem best wel veel kijken bij een verhuizing. Al je spullen inpakken en verplaatsen naar de nieuwe woning is alleen maar het begin. Daarom zetten wij de belangrijkste zaken die je niet mag vergeten bij een verhuizing voor jou op een rij.

Inschrijven bij de gemeente
Wanneer je gaat verhuizen naar een andere gemeente moet je je inschrijven bij de gemeente van jouw woonplaats. Blijf jij in dezelfde gemeente wonen als eerst? Dan moet je de verhuizing doorgeven bij de gemeente. Dit kan je al vanaf 4 weken voor de verhuizing, tot uiterlijk 5 dagen na de verhuizing. De datum die je op de aangifte als verhuisdatum vermeldt geldt hierbij als de datum van verhuizing. Wanneer je jouw verhuizing later dan 5 dagen na verhuizing doorgeeft dan wordt de aangiftedatum als verhuisdatum vastgelegd. Het beste regel je dit al voordat je gaat verhuizen. De dagen na de verhuizing ben je waarschijnlijk nog druk bezig met uitpakken, inruimen en schoonmaken. Door dit vooraf te regelen hoef je er verder niet meer over na te denken. 

Je adreswijziging doorgeven
Wanneer je jouw adreswijziging hebt doorgegeven bij de gemeente, zorgt de gemeente ervoor dat deze wijziging wordt doorgezet naar alle belangrijke instanties zoals de belastingdienst. Alle andere bedrijven waar jij bijvoorbeeld een abonnement hebt lopen zal je zelf moeten benaderen met jouw adreswijziging. Denk aan je werkgever, de dokter of de tandarts en aan de tv & internet provider. Zet alle bedrijven die je moet benaderen met de adreswijziging op papier en reserveer een uurtje om dit allemaal door te geven. Zo heb je dit klusje in een keer geklaard! 

Neem je verzekeringen onder de loep
Een verhuizing is het perfecte moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Misschien heb je wel nieuwe verzekeringen nodig voor je nieuwe koopwoning, of wil je je lopende verzekeringen eens vergelijken. Denk ook eens aan het afsluiten van een begrafenis verzekering. Deze verzekering wordt vaak vergeten maar is zo ontzettend belangrijk! Je wil immers niet dat jouw nabestaande met hoge kosten of zelfs schulden opgezadeld worden bij een (onverwacht) overlijden. Daarnaast is het hebben van een opstalverzekering verplicht wanneer je een woning koopt. Het afsluiten van een inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn ook aan te raden bij de aanschaf van een woning.

Contracten afsluiten voor tv & internet
Waar je ook aan moet denken bij een verhuizing, is het afsluiten van een contract voor tv & internet. Niet iedere provider levert even snel. Het is daarom aan te raden om op tijd een contract af te sluiten en een afspraak te maken voor de installatie van de tv en het internet. Op deze manier loop je niet het risico dat je een aantal dagen zonder komt te zitten.   

Op zoek naar een nieuwe huisarts & tandarts
Ga jij verhuizen naar een compleet nieuwe omgeving op een behoorlijke afstand van jouw oude woonplek? Dan zal je op zoek moeten naar een nieuwe huisarts en tandarts. Kijk al eens rond om de omgeving welke mogelijkheden er zijn. Neem tijdig contact op met de huisarts en vraag of ze nog patiënten aannemen. Het komt regelmatig voor dat er een patiëntenstop is bij een huisarts.

Buren leren kennen
Je kent vast het gezegde; een goede buur is beter dan een verre vriend wel. Bel aan bij jouw directe buren en stel jezelf voor. Op deze manier is het eerste contact gelegd en maak je meteen een goede eerste indruk.

Verstuur een verhuisbericht naar familie en vrienden
Je adreswijziging bij de gemeente en andere belangrijke instanties is als het goed is allemaal geregeld. Maar vergeet je vrienden en familie niet! Je kunt nog ouderwets kaartjes versturen, maar via de e-mail gaat het een stuk sneller. Wel zo prettig dat ook jouw vrienden en familie op de hoogte zijn van de adreswijziging. Mochten er uitnodigingen verstuurd worden voor een mooie bruiloft of kerstkaarten op de post gedaan worden komen deze tenminste op de juiste plek aan. Het verkopen van jouw woning en het regelen van de financiën is pas de eerste stap. Zoals je ziet komt er best wel wat kijken bij een verhuizing. Maak van te voren een checklists voor jezelf waar je alle stappen kunt afvinken. Zo weet je zeker dat je aan het einde van de rit niks belangrijks vergeten bent.