Wat is de invloed van een creditcard op de hypotheek?

Veel mensen beschikken tegenwoordig over een creditcard. Een creditcard is een betaalkaart waarbij je het bedrag wat je hebt uitgegeven achteraf pas betaald. Het bedrag wat je de vorige maand hebt besteed met je creditcard wordt pas de volgende maand van je rekening afgeschreven. Dit is natuurlijk een groot verschil ten opzichte van een pinpas van de bank. Toch moet je wel uitkijken met een creditcard het kan namelijk zomaar je een lagere hypotheek opleveren en dat is natuurlijk balen als je eindelijk jouw droomhuis hebt gevonden. In dit artikel lees je meer over de invloeden van een creditcard op je hypotheek, maar er is gelukkig ook een oplossing voor! Lees daarom snel verder.

Wanneer heeft een creditcard invloed op mijn hypotheek?

Wanneer je een maximale hypotheek wilt afsluiten kan een creditcard hier invloed op hebben. Wanneer je een creditcard hebt, wordt dit in een groot aantal gevallen geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie oftewel BKR geregistreerd. Bij de berekening van je hypotheek wordt gekeken naar het maandelijkse bedrag van je creditcard. Je hypotheek last wordt verlaagd met 2 procent van je bestedingslimiet van je creditcard. Toch worden niet alle creditcards geregistreerd bij het BKR. Alleen creditcards met een kredietfaciliteit staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit houdt in dat je gespreid kunt betalen. Wanneer je dit kunt heeft dit invloed op je hypotheek. Als de kredietfaciliteit uit staat en de uitgegeven bedragen binnen dertig dagen worden terugbetaalt, dan staat de creditcard niet BKR geregistreerd. Wanneer je een creditcard met een kredietfaciliteit hebt dan wordt de hoogte van de bestedingsruimte van je creditcard bij het BKR geregistreerd als schuld, ook als je geen gebruik maakt van het totale bedrag. Wanneer je een hypotheek aanvraag doet, zal er gekeken worden of je BKR geregistreerd staat en dit heeft invloed op de hoogte van je hypotheek. Een hypotheek wordt berekent aan de hand van de maandlasten die jij kunt dragen. Wanneer je een (creditcard) schuld hebt die geregistreerd staat wordt de maximale maandlast verlaagt met 2% van de bestedingsruimte van de creditcard.

Wat moet ik doen als ik een huis wil kopen?

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen is het verstandig om eerst al je schulden af te lossen en daarnaast je creditcard tijdelijk stop te zetten. Of over te stappen naar een prepaid creditcard omdat hier geen BKR toetsing aan te pas komt. Klik hier voor het bekijken van de voorwaarden van een prepaid creditcard. Er zijn namelijk vele voordelen aan het hebben van een prepaid creditcard. Daarnaast is het soms mogelijk om de kredietfaciliteit op je creditcard tijdelijk uit te schakelen. Dan kun je de creditcard op een later moment weer activeren en gebruiken.

Nieuwe regels BKR

De nieuwe regels van het Bureau Krediet Registratie zijn een stuk strenger. Wanneer je meer dan 250 euro rood kunt staan op je bankrekening wordt dit vanaf december 2016 geregistreerd als schuld. Dit heeft dus grote invloed op de aanvraag van een hypotheek. Bij de oude situatie werd rood staan niet geregistreerd bij het BKR. In deze nieuwe situatie geldt dat als je meer dan een maand rood mag staan je een BKR registratie krijgt. Ook wordt er nu vanaf de 250 geregistreerd, voorheen was dit vanaf 500. Wanneer je samen een huis wilt kopen en je partner ook rood mag staan, dan geldt dit nog eens dubbel en kun je echt een stuk minder hoge hypotheek krijgen.

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

  1. Alle aflopende kredieten worden geregistreerd. Dit zijn kredieten waarvoor een duidelijke einddatum is afgesproken. Dit kan een persoonlijke lening zijn, een lease-contract, maar ook een uitgestelde betaling of zelfs je telefoonabonnement. Let hier dus goed mee op wanneer je een nieuw telefoonabonnement afsluit. Een private lease contract wordt voor een auto wordt vanaf 1 juli 2016 ook geregistreerd bij het BKR. 65% van de contractkosten worden als lening geregistreerd, dit heeft dus grote gevolgen voor de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.
  2. Alle doorlopende kredieten worden geregistreerd. Dit zijn bijvoorbeeld je creditcard of als je rood kunt staan met je banksaldo. Dit is pas vanaf 250 euro rood staan, daaronder wordt het niet geregistreerd.
  3. Wanneer je een krediet hebt bij een winkel, dit is als je er voor kiest om achteraf te betalen of in termijnen, dit is wel pas vanaf 500 euro.
  4. Als je een schuldregeling hebt getroffen kom je ook in de BKR registratie terecht. Je kunt hierdoor maandelijks minder besteden, dus krijg je een minder hoge maandlast qua hypotheek.
Wanneer je geregistreerd staat bij het BKR heeft dit dus gevolgen voor de hoogte van de maximale hypotheek die jij kunt dragen. Zorg dus dat je min mogelijk registraties bij het BKR hebt en schaf een prepaid creditcard aan, let op het telefoonabonnement dat je afsluit en zorg dat je zeker niet negatief geregistreerd staat bij het BKR. Een negatieve registratie heeft nog grotere gevolgen. Je wordt negatief geregistreerd als je een achterstand met betalingen hebt of als je op tijd je lening of creditcard krediet niet afbetaald. Hier maken de maatschappijen een melding van bij het BKR en kan je na een schriftelijke mededeling als wanbetaler bekend staan. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want een melding staat nog vijf jaar in het systeem.