Wanneer je je zwembad moet laten renoveren

Het hebben van een eigen zwembad was de afgelopen zomer ontzettend fijn, het was namelijk een lange en ontzettend warme zomer. De vooruitblikken voor de zomer van 2019 zeggen in principe hetzelfde, dit najaar is dus het perfecte moment om uw zwembad te laten renoveren.

Wanneer is het slim?

Zijn de tegels vies? Zijn er onderdelen kapot? Is het beton of de folie gescheurd? Dan is het altijd slim om uw zwembad te laten renoveren. Ook als het zwembad al oud is kan het nooit kwaad. Bij kapotte onderdelen kan het water snel vies worden en dat is niet goed voor de gezondheid van de gebruikers. Let bij het kopen van een huis met zwembad ook altijd op de huidige staat van het zwembad, laat de bewoners aantonen dat alles nog goed werkt.

Wat zijn de kosten?

Ieder zwembad is anders en dat geldt voor de kosten ook. Veel mensen twijfelen ook altijd eerst of ze het huidige bad moeten laten renoveren of dat ze een geheel nieuw zwembad laten aanleggen. Het is wel te stellen dat het aanleggen van een nieuw bad bijna altijd een stuk duurder zal zijn, dit komt voornamelijk omdat er op het gebied van renovatie redelijk veel mogelijk is.

De verschillen tussen de soorten zwembaden

Er zijn meerdere soorten zwembaden op de markt, van de vaste inbouw zwembaden zijn bouwkundige, folie en polyester zwembaden het populairst. Maar er zitten wel degelijk verschillen tussen het renoveren van deze soorten baden.
  • Bouwkundig zwembad: Omdat de basis bij deze zwembaden meestal van beton is is er veel mogelijk. Het beton kan worden schoongemaakt en mocht het nodig zijn gerepareerd. Ook het leidingwerk, tegels en verwarmingsinstallatie zal worden nagekeken en vervangen als het kapot is. Tijdens de renovatie is het ook mogelijk om extra elementen toe te voegen, zoals een inbouw trap, een zitgedeelte en nieuwe moderne snufjes. We raden ook altijd aan om een afdekking te laten installeren als die er nog niet zit, dit zal de levensduur verlengen.
  • Folie zwembad: Kwalitatief goed zwembadfolie gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee, daarna moet het vervangen worden. Echter is hier veel progressie in gemaakt, het wordt aangeraden om foliezwembaden van 10 jaar of ouder te laten renoveren.
Polyester zwembad: Deze worden door meerdere polyesterlagen opgebouwd. Vaak zijn deze zwembaden voorgebouwd en kunnen ze zo geplaatst worden. Ook qua onderhoud heb je hier het minste werkt aan. Toch kunnen ze kapot gaan, het is zelfs mogelijk om een polyester bad te laten ombouwen tot folie zwembad. Ook dit is goedkoper dan het laten aanleggen van een geheel nieuw bad.