Waarom zou je een woning huren?

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat een huis kopen het droombeeld is. Je eigen stekje hebben waar je een gezin kunt stichten en gelukkig oud kunt worden. De huidige woningmarkt staat het echter niet toe dat mensen snel en goedkoop een koophuis vinden. Een woning huren is daarom een prima oplossing, want er zitten een aantal belangrijke voordelen verbonden aan het huren van een woning.

Extra kosten lager

Wanneer je een huis huurt, zul je normaal niet veel eigen vermogen in de woning steken. Je hoeft een minder groot oppervlak te meubileren en soms kun je zelfs appartementen huren die al gemeubileerd zijn. Bovendien zijn de maandelijkse kosten lager dan bij een koophuis. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen en belastingen. De gemiddelde huurwoning is daarbij kleiner dan een koopwoning, waardoor het ook minder kost om de woning te verlichten of verwarmen.

Uitdaging koophuis te vinden

In sommige steden in Nederland is het financieel gezien erg moeilijk om een koopwoning te krijgen. Denk hierbij aan de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Huren kan in deze gevallen een goede (voorlopige) oplossing zijn, totdat de huizenprijzen weer iets zakken. Een voorbeeld: een appartement van circa 60 m² kopen in Utrecht kost je €250.000, terwijl een appartement huren in Utrecht van 60m² tussen de €1300-€1600 per maand kost.

Je bent flexibel

Als je een woning huurt, dan heb je meer vrijheid. Je zit niet levenslang vast aan een huurwoning. Hoewel je vast zit aan een huurcontract, kun je deze toch sneller opzeggen dan wanneer je vast zit aan je koopwoning. Een huurcontract zeg je namelijk binnen een maand op. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden met je buren of wordt de huurprijs te duur, dan kun je snel op zoek naar een nieuwe woning.

Groot onderhoud wordt voor je gedaan

Een ander voordeel van huren is dat het grote onderhoud voor je gedaan wordt. Heb je bijvoorbeeld een grootschalige reparatie nodig, dan zal de verhuurder dit voor je regelen. Wil de verhuurder dit niet voor je regelen, dan mag je zelfs een huurverlaging aanvragen. Heb je een terras of tuin aan je gehuurde appartement, dan moet de verhuurder hier ook voor zorgen.

Minder startkapitaal nodig

Als je huurt, heb je minder startkapitaal nodig. Om een huis te kunnen kopen, heb je een bepaald geldbedrag nodig voor bijvoorbeeld een hypotheek of bouwdepot. Als je huurt, moet je alleen rekening houden dat je drie maanden huur op je rekening hebt staan. Dit noemt men ook wel de huurwaarborg. Zo weet de verhuurder zeker dat jij de maandelijkse kosten wel kunt opbrengen. Op deze manier kun je dus zonder een vast arbeidscontract of intentieverklaring aan woonruimte komen. Bij huurwoningen hoef je vaak alleen aan te tonen dat je een vaste inkomstenbron hebt aan de hand van salarisstrookjes.

Veilige woningen

Over het algemeen zijn huurwoningen veiliger dan koopwoningen, omdat veel appartementen in een flatgebouw of appartementencomplex liggen. Hierdoor moeten kwaadwillende personen al de hoofdingang, de deur naar de goede verdieping en de deur naar je daadwerkelijke appartement door om iets te kunnen ondernemen. Dat maakt het voor een inbreker moeilijker om zijn slag te slaan. Bovendien heb je een redelijke sociale controle in dergelijke gebouwen.

Eventuele luxe voorzieningen

Vaak vind je in appartementencomplexen en flats ook nog allerhande voorzieningen die je niet snel in een koophuis zult vinden. Denk bijvoorbeeld aan wasruimtes, parkeerplekken en garages, die alleen bewoners mogen gebruiken.

Samenwonen met iedereen

Wanneer je om de kosten te delen met iemand wil samenwonen, kun je dit het beste doen in een huurwoning dan een koopwoning. Wanneer je bijvoorbeeld met een familielid of vriend/vriendin wil samenwonen, moeten jullie wel nog de mogelijkheid hebben om het huis te kunnen verlaten wanneer de ander bijvoorbeeld een partner vindt of wanneer het tussen jullie niet meer gaat. Bij huren kun je sneller je samenwonen contract opzeggen dan wanneer jullie een huis gekocht hebben.

Geen waardedalingen van woning

Wanneer je huurt, heb je geen last van waardedalingen van je woning. Wanneer je een huis gekocht hebt en je wil verhuizen en dus je huis verkopen, is het ontzettend rot als je huis in waarde gedaald is. Je krijgt dan minder terug dan wat jij voor dat huis betaald hebt. Een huurder betaalt een vaste huurprijs per maand en zal bij het vinden van een nieuwe woning hoogstens een hogere huurprijs moeten betalen.

Bescherming huurder

Als je een woning huurt, dan krijg je huurbescherming. Dit houdt in dat een verhuurder jou als huurder nooit zonder geldige reden op straat kan zetten. Bij een tijdelijk huurcontract heb je beperkte huurbescherming. Bovendien kan een huurder ook huurtoeslag aanvragen. Hierbij krijg je maandelijks een vergoeding die gebaseerd wordt op je inkomen, totale huurprijs en vermogen.