Waarom zijn huizen zo duur?

Heb je een koopwoning? Dan bestaat de kans dat je op een goudmijntje zit. Of beter gezegd dat je in een huis woont met een veel hogere woningwaarde dan op het moment dat je de woning kocht. De woningwaarde berekenen is een complex samenspel van factoren. Als je weet wat de werkelijke waarde is voor een potentiële koper dan kun je bepalen of je die overwaarde wilt incasseren of dat je er voorlopig nog even blijft wonen. Wat is jouw huis waard? We leggen het uit op deze pagina.

Huizen zijn duurder dan ooit

Een huis in 2022 kost gemiddeld bijna 430.000 euro. Dat is een stijging van pakweg 14 procent in vergelijking met 2021. Die stijging is ongekend hoog, daarvoor steeg de woningwaarde overigens ook al behoorlijk met pakweg 5 procent op jaarbasis. Deze stijging is cumulatief, wat betekent rente op rente op rente. Jouw huis wordt steeds meer waard. Wat is mijn huis waard? Dat is een goede vraag. Want als je nu een flinke overwaarde hebt dan wordt het wellicht tijd om door te stromen naar een volgende woning. Het geld dat in je huidige woning zit kun je namelijk weer investeren in een nieuwer, beter huis.

Wat is jouw huis waard?

Een huis is net zoveel waard als een koper ervoor geeft. Toen je zelf een huis kocht betaalde je waarschijnlijk niet de vraagprijs. Er werd onderhandeld en daar kwam een bedrag uit. Als er een groter aanbod huizen is dan kan de koopsom lager uitpakken dan de vraagprijs, als de vraag hoger is dan het aanbod dan kun je meer vragen. Sterker nog; kandidaat kopers bieden sinds 2020 vaak ver boven de vraagprijs om een kans te maken. En daar kun jij voordeel mee doen. Er is wel een keerzijde van deze munt en dat is de prijs van je volgende woning. Als je te snel ingaat op een bod dan kun je bij aankoop van een volgend huis voor een probleem komen te staan. Want je zult elders ook meer moeten betalen. Daarom is het zo belangrijk om je bij te laten staan door een ervaren verkoopmakelaar. Als je wilt weten wat jouw huis waard is én je wilt in contact komen met lokale makelaars die je kunnen adviseren, dan kun je via watismijnhuiswaard.com gratis een waardebepaling aanvragen voor jouw woning. Vervolgens kun je bepalen wat de vervolgstappen zijn.

Woningwaarde berekenen

Hoe gaat de woningwaarde berekenen in zijn werk? Er zijn geautomatiseerde methoden om de waarde van een huis te bepalen. Op basis van miljoenen meetpunten zijn er algoritmen die bij benadering de prijs van ieder huis in Nederland kunnen berekenen. Deze methode wordt gebruikt door online makelaars, huizensites en ook om de WOZ-waarde te berekenen. Maar software koopt je huis niet, een mens wel. Door een specialist de werkelijke waarde van jouw woning te laten bepalen weet je welke vraagprijs je kunt hanteren en welke speling je hebt tijdens onderhandelingen. Voor een koper zal een taxateur de woningwaarde laten berekenen voor aanvraag van een hypotheek, als huiseigenaar kun je beter een lokale verkoopmakelaar inschakelen. Niet alleen omdat je via watismijnhuiswaard.com gratis een waardebepaling kunt aanvragen maar vooral omdat je naast een bedrag ook waardevolle informatie zult krijgen.

Als je de oude woning voor een hoog bedrag verkoopt dan heb je meer ruimte om een nieuw huis te kopen. Bespreek de mogelijkheden met de verkoopmakelaar.