Waarom LED verlichting in nieuwe huizen de juiste keuze is

Als er iets is dat we de laatste jaren steeds vaker in (nieuwbouw)huizen zien dan is het LED verlichting, zoals LED spots en andere soort lampen. Dat is niet heel vreemd, want deze vorm van verlichting past ontzettend goed in deze moderne tijd waarin duurzaamheid een belangrijk onderwerp is. 

Zit je erover na te denken om ook te switchen naar LED verlichting in je woning? In dit artikel lees je meer over waarom dat een goed idee is voor zowel een huis waar je net naartoe bent verhuisd of een woning die je nog van plan bent te verkopen.

Lagere energiekosten door LED spots en andere LED lampen

Het grootste voordeel is zonder twijfel dat LED verlichting veel minder stroomt verbruikt dan gloeilampen en halogeenlampen. De meeste mensen weten dat al, maar wist je ook dat dit écht aanzienlijk scheelt? Met LED spots of LED lampen verbruik je tot wel 80% of 90% minder aan energie. 

Je kunt je dus wel voorstellen dat je daarmee flink wat geld bespaart op je energierekening. Dat is in tijden van torenhoge energieprijzen voor de meeste mensen in Nederland meer dan welkom. Je moet weliswaar even investeren in LED lampen, maar je hebt deze investering binnen korte tijd al terugverdiend. Dat heeft eveneens te maken met het volgende voordeel.

LED lampen gaan veel langer mee dan andere lampen

Wat je hier namelijk bij moet onthouden, is dat er een duidelijke reden is waarom LED verlichting over het algemeen iets duurder is dan bijvoorbeeld gloeilampen. Dat komt onder andere omdat ze veel langer gebruikt kunnen worden. Een LED lamp gaat namelijk gemiddeld tussen de 15.000 en 50.000 uur mee. Kijken we naar de levensduur van een gloeilamp dan zien we dat zo'n lamp gemiddeld 1.000 uur kan branden. 

Een halogeenlamp heeft een levensduur van 2.000 branduren en een spaarlamp gaat ongeveer 5.000 uur mee. Gebruik je een LED lamp ongeveer 6 uur per dag en de lamp gaat gemiddeld 30.000 branduren mee dan hoef je de lamp pas na 15 jaar te vervangen! Een gloeilamp met dezelfde branduren is na een half jaar al aan vervanging toe. In verhouding zijn LED lampen dus veel voordeliger.

Met oog op milieu is LED verlichting een goede keuze

Door die langere levensduur zijn LED lampen, zoals een LED TL buis of spots, ook veel beter voor het milieu. Je produceert minder afval, omdat je veel langer kunt doen met LED verlichting. Omdat de lampen ook nog eens veel minder energie verbruiken, draag je je steentje bij aan een betere wereld wanneer je voor LED verlichting gaat. Wat goed is om te weten, is dat steeds meer mensen duurzaamheid belangrijk vinden.

Ben je dus van plan om je huis te verkopen en zoek je nog naar een paar handige toepassingen die je wat extra geld kunnen opleveren dan is investeren in duurzaamheid zeker een goed idee. Naast het aanschaffen van LED verlichting kun je denken aan de overstap op zonnepanelen, het volledig laten isoleren van je huis en het switchen naar een volledig gasloos huis.

In alle soorten, maten en kleuren beschikbaar

Wat ook erg prettig is aan LED verlichting is dat er voor ieder soort interieur wel een passende lamp verkrijgbaar is. LED lampen komen namelijk in allerlei soorten en maten en zelfs in verschillende kleuren. Je hebt de keuze uit warme verlichting, maar ook uit allerlei kleurtjes of standaard witte verlichting. Daarbij geeft LED altijd direct licht en heeft geen tijd nodig om op te warmen.

Bij een spaarlamp merk je dat bijvoorbeeld al gauw; daar duurt het best even voordat de lamp in volle verlichting is. De verwachting is dat er in de toekomst nog veel meer mogelijk is met LED. Als je alleen nu al kijkt hoeveel soorten, kleuren en maten (armaturen) er beschikbaar zijn dan kan het alleen maar nóg beter worden in de toekomst.

LED lampen worden minder heet dan gewone lampen

Het grote nadeel van normale verlichting zoals halogeenlampen en gloeilampen is dat ze erg warm worden naarmate ze branden. Bij gloeilampen kan het zelfs voorkomen dat er donkere plekken ontstaan op de muur waar ze tegenaan staan (of op het plafond waar ze hangen). Dat is niet alleen zonde van je huis, maar zorgt ook voor een groter risico op brand. Dat past eigenlijk helemaal niet meer in deze tijd waarin brandveiligheid ontzettend belangrijk is.

Het is sowieso niet echt een prettig idee dat je jezelf kunt verbranden wanneer je zo'n lamp aanraakt. Met LED spots of andere verlichting hoef je je daar niet druk om te maken, omdat LED lampen koud blijven. Dat is handig voor iedere woning, maar in het speciaal voor gezinnen met (jonge) kinderen en voor mensen die op latere leeftijd nog op zichzelf wonen. LED spots en verlichting zijn kort samengevat een stuk veiliger dan alle andere lampen.