Waarom jij vaste planten moet kopen voor in de tuin

Is jouw tuin toe aan een goede nieuwe snoeibeurt? Mogen er wel weer wat nieuwe planten in geplaatst worden? Het is dan goed om te overwegen of je hier vaste planten in wil plaatsen. Die zorgen voor een hoge diversiteit in de tuin, kunnen het hele jaar door bloeien als je ze goed kiest, en zorgen voor een gezellige achtertuin. Ben je benieuwd waar je moet beginnen? Lees dan gauw verder.

Wat zijn vaste planten?

Als iemand het heeft over vaste planten, bedoelt diegene planten die meerjarig zijn, meestal kruidachtig zijn en niet-verhoutende stengels hebben. Dat betekent vooral dat het planten zijn die, zelfs wanneer je in de winter denkt dat de plant dood is omdat hij is vergeeld, hij toch het jaar erna weer in bloei gaat. Vaak komt de plant dan ook nog sterker en groter uit de bloei dan het jaar ervoor.

Extra leuk daarom om vaste planten in de tuin te laten plaatsen. Het proces is dat de plant afsterft boven de grond maar onder de grond in winterslaap gaat. Uiteindelijk vindt je hem het jaar erna toch weer met nieuwe stengels, bloemetjes en bladeren in jouw tuin.

Ideaal als je niet altijd groene vingers hebt in jouw handen ieder voorjaar in de tuin uit de mouwen wil steken. Met een juiste mix aan planten zorg je voor een grote variatie in de tuin die niet alleen mooi aan doet maar ook goed is voor de natuur.

Tegelijkertijd hoef je dus ook niet extreem veel onderhoud te plegen maar kan jij vooral genieten van al het groen dat zich in jouw tuin bevindt.

https://www.youtube.com/watch?v=_5_IU1FDwz4&t=31s

Wat voor soorten vaste planten zijn er?

Er zijn een aantal vaste planten die de laatste jaren steeds meer in trek zijn gekomen. De eerste is de skimmia. Dit een plant met grote donkergroene bladeren die best wel dik zijn. Aan de bovenkant vind je kleine bosjes rode besjes. Afhankelijk van de soort skimmia die je plant, kan je het hele jaar door deze besjes aan de plant hebben. Gezellig en mooi voor tijdens de winter. Tegelijkertijd krijgt de plant rond het voorjaar witte bloemetjes die de lente aankondigen.

Je kan ook de plant kattenkruid kopen. Kattenkruid is een plant met heel veel mooie paarse bloemetjes. Deze plant is daarbij perfect wanneer je een poes hebt, die vindt het namelijk heerlijk om met deze plant te spelen, ervan te eten en te ruiken.

Dat verraadt wel meteen wat voor ondergrond deze plant nodig heeft. Deze grond moet namelijk een beetje stevig zijn, juist omdat katten er zoveel van houden. Ze kunnen anders de plant al gauw vernielen als deze niet stevig staat.

Daarnaast is kattenkruid gewoon een hartstikke mooie plant die de tuin een stuk vrolijker maakt. Gelukkig hoef je niet teveel aan deze plant te doen. Het liefst wordt hij geplaatst in een bodem de lekker droog en luchtig is. Of hij in de zon of in de schaduw staat, zolang het maar lekker droog blijft, is het kattenkruid gelukkig.

Je hoeft de plant ook niet teveel water te geven. Het enige is dat je na het eerste bloeimoment de plant een beetje snoeit zodat er nog een tweede bloem uit kan komen. Zo kan je extra lang genieten van deze prachtige plant.