Waarom een goede stoel een belangrijk meubel is voor ouderen

In het interieur van ouderen kan een goede stoel eigenlijk niet ontbreken. Of het nu gaat om een standaard relaxfauteuil of stoel met extra functies, een ondersteunende stoel is een waardevol meubel voor ouderen.

Niet alleen zijn er allerlei verschillende soorten stoelen, ze zijn ook nog eens verkrijgbaar in talloze kleuren en stijlen. Dit maakt een stoel ook een leuk en functioneel item om cadeau te geven. Ben je benieuwd naar de voordelen van een goede stoel voor ouderen? In dit artikel worden ze op een rij gezet. 

Veiligheid

Allereerst kan de juiste stoel zorgen voor een verhoogde veiligheid voor ouderen. Niet alleen kunnen stoelen veel stabiliteit geven, ook kunnen ze de nodige ondersteuning bieden bij bepaalde bewegingen. In het bijzonder de sta op stoel, die ouderen kan helpen om rustig op te staan, draagt bij aan de veiligheid.

Met één druk op de knop word je met behulp van deze stoel langzaamaan in staande positie gebracht. Zo kunnen ouderen makkelijk opstaan vanuit de zithouding. Daarnaast kunnen armleuningen er ook voor zorgen dat ouderen veiliger op kunnen staan. Door extra ondersteuning te bieden, verhogen leuningen de stabiliteit van ouderen bij het zitten en opstaan. 

Zelfstandigheid

Naast het feit dat sta op stoelen bevorderend zijn voor de veiligheid van ouderen, brengen ze hen ook zelfstandigheid. Doordat deze stoelen speciaal gemaakt zijn om ondersteuning te bieden bij het opstaan, kunnen ouderen dit zo lang mogelijk zelf blijven doen zonder hulp van anderen. Dit zorgt ervoor dat zij hun onafhankelijkheid behouden, wat vervolgens het zelfvertrouwen kan stimuleren; iets wat heel waardevol is voor mensen op deze leeftijd.  

Gezondheid

Niet alleen kan de juiste stoel zorgen voor meer veiligheid en zelfstandigheid, ook hebben ze heuse gezondheidsvoordelen. Doordat dergelijke stoelen veel stabiliteit en ondersteuning bieden, gaan mensen automatisch in een betere houding zitten. Dit is van essentieel belang voor het verminderen of zelfs voorkomen van bepaalde fysieke klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn aan de nek, schouders of rug. Daarbij kunnen dit soort stevige stoelen ook de bloedcirculatie verbeteren en de spieren rust geven. 

Samenvattend, is een goede stoel een ware toevoeging in de woning van iedereen die extra steun kan gebruiken bij het zitten en opstaan. Deze ondersteuning zorgt namelijk voor meer veiligheid en zelfstandigheid. Daarnaast is een stevige stoel ook bevorderend voor de gezondheid van ouderen. Met het brede assortiment aan stoelen dat er bestaat, is er voor ieder wel wat wils. Wat voor soort stoel zou jij wel kunnen gebruiken?