Het moment dat je een woning gaat huren, kom je in een wereld waarin je van alles en nog wat moet regelen. Maar, voordat je gaat huren is het belangrijk om te weten waar je op moet letten als je een woning wilt gaan huren in Nederland.
Het vinden van een huurwoning
Het begint natuurlijk bij het vinden van een woning. Tegenwoordig is de meest makkelijke manier om een woning te vinden, door op het internet te gaan en verschillende platformen te bezoeken die huurwoningen aanbieden. Je kunt het populaire en nieuwe platform Rentola bekijken. Ze hebben een groot en gevarieerd aanbod aan woningen, waarbij het vinden van jouw droomwoning absoluut gaat lukken. De sleutel tot succes is door consistent te blijven reageren en al vroeg ingeschreven te staan bij meerdere woning platformen.
Wat te doen tijdens een bezichtiging?
Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat je alles in het huis goed controleert op de volgende punten. Het is namelijk erg verleidelijk om in al je enthousiasme maar alles aan te nemen en goed te vinden. Blijf scherp en alert tijdens je bezichtiging. Let goed op de status van de woning. Je kunt denken aan punten zoals:
- Hoe goed het huis geïsoleerd is?
- Is het huis veilig?
- Zijn woon/ sanitaire voorzieningen in orde?
- Zijn er beschadigingen die erg opvallen?
Dit zijn slechts enkele vormen van punten waar je op moet letten. Vele mensen maken de fout om in al hun enthousiasme niet scherp te blijven. Met als gevolg dat wanneer ze in het huis trekken, opeens plekken gaan zien die er toch niet zo mooi uitzagen en/of voor onaangename geuren gaat zorgen. Daarom is het verstandig om scherp te blijven tijdens een bezichtiging.
Controleer het huurcontract
Voordat je het huurcontract gaat tekenen, is het altijd van belang om het huurcontract goed door te nemen. Ga alle gegevens bij langs. Controleer de werkelijke oppervlakte van de woning, vergelijk met wat er in het contract staat en kijk goed naar wat de algemene afspraken zijn voor jou als huurder en voor de verhuurder. Mocht het zo zijn dat je niet alles snapt wat er in het contract staat, zorg er dan voor dat je het contract met een persoon doorneemt dat er verstand van heeft.
Geef alle nieuwe informatie door aan benodigde partijen
Als je het huurcontract eenmaal hebt getekend en klaar bent om in je nieuwe huurwoning te trekken, dan is het handig om alle nieuwe informatie gelijk door te geven aan alle betrokken instanties. Je moet dus denken om dingen zoals dat je jezelf uitschrijft bij je oude gemeente en inschrijft bij de nieuwe. Het afsluiten van contracten omtrent g/w/l en je nieuwe adres geven aan verschillende instanties.
Door dit tijdig te regelen voorkom je onnodige problemen en is iedereen op de hoogte van jouw nieuwe woonplaats. Op Fiscaal gebied is dat namelijk belangrijk om te regelen, aangezien er anders op een verkeerd adres activiteiten worden gedaan wat niet overeenkomt met jou en je persoonlijke gegevens. Vergeet daarom niet om tijdig alle beschikbare nieuwe informatie zo snel mogelijk door te geven.
Check of je recht hebt op huurtoeslag
In Nederland is het mogelijk om te huren met huurtoeslag. Of je huurtoeslag kan ontvangen hang af van verschillende factoren. Het hangt van de maandelijkse huurprijs af, je inkomen en je woonsituatie. Wel heb je hier pas recht op als je aan een aan aantal eisen voldoet. Zo moet je in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, heb je een zelfstandige woning en is je inkomen en/of vermogen niet te hoog. Dit zijn de kern eisen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.
Het is handig om dat te controleren want als je dat niet hebt, en je komt daar te laat achter, dan kan het zomaar zijn dat je met verloop van tijd in een te dure woning woont. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want dat betekent dat (mits je inkomen niet al te hoog is) je voor onvoorziene kosten kan komen te staan en dus naar oplossingen moet gaan zoeken om ervoor te zorgen dat je financieel ruim staat.
Weet wat je huurtermijn is
In je huurovereenkomst staat alle benodigde informatie om te weten wat er allemaal van toepassing is omtrent de huurprijs en de huurtermijn. In de meeste gevallen teken je voor een minimale huurperiode. Weet wat wel en niet bij de huurprijs inbegrepen zit. Zo weet je exact wat je wel of niet moet aanschaffen. Aan de hand van de huurovereenkomst is het goed om duidelijke afspraken met je huurbaas te maken als het gaat om het terugkrijgen van de borg en dat alle randzaken omtrent een eventuele verhuizing goed worden nagekomen. Dat is belangrijk aangezien je verplicht bent te doen wat er in de huurovereenkomst staat. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan.