Een nieuwe woning betekent een frisse start. Nieuwe meubels, nieuwe buren en natuurlijk een nieuw internet abonnement. Maar waar begin je? Het aanbod is gigantisch en de termen vliegen je om de oren. Glasvezel, DSL, kabel en dan hebben we het nog niet over de snelheden gehad. Omdat we heel goed snappen dat dit best lastig kan zijn, hebben wij een aantal tips voor je voor het geval je niet zo goed weet waar je op moet letten bij het afsluiten van een internet abonnement.
Welke verbinding past bij jou?
Je eerste stap is simpel en dat is kijken wat er op jouw adres beschikbaar is. Want niet elke woning heeft toegang tot glasvezel bijvoorbeeld. Doe een postcodecheck en kijk of je glasvezel, kabel of DSL kunt krijgen. Zit je op een plek waar alleen DSL beschikbaar is? Dan moet je even opletten. Bij DSL hangt de snelheid af van de afstand tot de wijkcentrale. Hoe verder je huis daarvan verwijderd is, hoe langzamer je internet kan worden en dat wil je natuurlijk niet als je wilt kunnen streamen, gamen en muziek wilt luisteren. Het voordeel is wel dat glasvezel op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar is. Dus bij het afsluiten van een internet abonnement van Odido kun jezelf bepalen of je kiest voor glasvezel (mocht dit mogelijk zijn. Qua snelheid is het belangrijk om te kijken wat je denkt nodig te hebben, maar dat leggen we je hieronder verder uit hoe dit werkt.
Hoeveel snelheid heb je echt nodig?
Welke snelheid je nodig hebt is best lastig in te schatten als je hier geen verstand van hebt. Er zijn abonnementen van 50 Mbit per seconde tot 8 Gbit per seconde. Klinkt allemaal ontzettend leuk, maar op het moment dat je beneden een televisie hebt en twee kids die op hun slaapkamer gamen, dan heb je aan 100 tot 200 Mbit per seconde meer dan genoeg. Daarmee kun je streamen in HD, thuiswerken zonder haperingen en kunnen de kinderen gewoon lekker gamen. Kijk dus vooral naar wat je nodig hebt. Je hoeft namelijk echt niet te kiezen voor de maximale snelheid, dit kan altijd nog als je merkt dat dit nodig is.
Eigen router of die van de provider?
Je krijgt bij de meeste providers een router in bruikleen. Handig, want dan hoef je nergens naar om te kijken. Maar wil je zelf meer controle over je netwerk? Dan kun je een eigen router aansluiten. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zit een addertje onder het gras. Providers ondersteunen vaak alleen hun eigen apparatuur. Dus als je ooit een storing hebt, vragen ze je om eerst hun router weer aan te sluiten voordat ze je helpen. Niet ideaal als je net een dure router hebt gekocht. Los daarvan is het wel handig om de kabels netjes weg te werken zodat je de kabels niet ziet.
Slim besparen met combinatiekortingen
Wil je besparen op je internetkosten? Kijk dan eens of je provider ook mobiele abonnementen aanbiedt. Veel providers geven namelijk korting als je zowel internet, tv als mobiel bij hen afneemt. Dat kan flink schelen op je maandelijkse rekening. Soms krijg je zelfs extra voordelen, zoals meer mobiele data of een gratis snelheid upgrade voor je internet of een gratis zenderpakket. Het loont zich dus wel degelijk om hier even goed naar te kijken.