Voorbereid de woningmarkt op: de belangrijkste updates voor 2024

Het kopen van een huis is een grote stap en vereist een zorgvuldige planning en voorbereiding. Elk jaar veranderen er regels en zaken omtrent het kopen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de impact van energielabels en de invloed van studieschuld. Ook in 2024 zijn er nieuwe regels een aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. Hier gaan we in dit artikel dieper op in.

Wijziging 1) Energielabel en energiebesparende maatregelen

In 2024 is het energielabel van een woning belangrijker geworden bij de aankoop van een huis. Woningen met een hoog energielabel (A of B) zijn natuurlijk aantrekkelijker voor kopers vanwege de lagere energiekosten en het milieuvoordeel. Maar vanaf dit jaar is het ook mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen bij woningen met een hoog energielabel. Dit kan oplopen dit zelfs € 50.000  voor de hoogste labels (A en hoger).

Ook is er goed nieuws voor huizen met een laag energielabel. Energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp wordt steeds meer gestimuleerd. In 2024 zijn er diverse subsidies beschikbaar voor kopers die hun nieuwe woning willen verduurzamen. Om het huis energiezuiniger te maken, kan er momenteel maximaal € 20.000 extra aan hypotheek geleend worden voor woningen met energielabel E, F of G. Voorheen was dit niet meer dan € 9.000.

Wijziging 2) Loonstijging

Een positieve ontwikkeling in 2024 is de loonstijging, die de leencapaciteit van veel huizenkopers verhoogt. De exacte stijging verschilt per sector, maar een algemene verhoging van de inkomens zorgt ervoor dat je wellicht net dat beetje extra kunt lenen om je droomhuis te kopen.

Het is echter belangrijk om goed te overwegen of je een maximale hypotheek neemt en hoeveel rente verschillende hypotheekverstrekkers bieden. Je kunt verschillende aanbieders van een hypotheek vergelijken en alvast omrekenen hoeveel je per maand zou moeten betalen. Zo kun je alvast een duidelijk financieel toekomstplaatje voor jezelf maken.

Wijziging 3) Invloed studieschuld

Een studieschuld kan een grote invloed hebben op je leencapaciteit. Hypotheekverstrekkers houden namelijk rekening met je studieschuld bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Het goede nieuws is dat in 2024 de wegingsfactor van de studieschuld is veranderd. In plaats van de hoogte van de oorspronkelijke studielening (exclusief eventuele aflossingen), wordt nu gekeken naar het maandelijkse aflossingsbedrag. Heb je bijvoorbeeld tussentijds een deel afgelost? Dan kun je waarschijnlijk meer lenen dan bij de oude regeling.

Wijziging 4) Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG blijft ook in 2024 een belangrijke rol spelen bij het kopen van een huis. De kostengrens voor NHG is in 2024 verhoogd, waardoor meer huizen in aanmerking komen voor deze garantie. NHG biedt huizenkopers zekerheid, doordat het garant staat voor je hypotheek als je deze door omstandigheden (tijdelijk) niet meer kunt betalen.

Daarnaast profiteer je met een NHG-hypotheek vaak van een lagere rente, wat je maandlasten verlaagt. Overweeg daarom goed of een hypotheek met NHG voor jouw situatie voordelig is.

Goed voorbereid de woningmarkt op

Ondanks positieve ontwikkelingen rondom zaken die van invloed zijn op hypotheek-hoogtes, zullen de huizenprijzen naar verwachting blijven stijgen. Dit komt doordat de vraag naar bestaande koopwoningen ook in 2025 zal blijven stijgen.

Wees daarom goed op de hoogte van de veranderingen rondom energielabels, energiebesparende maatregelen, loonstijgingen, studieschulden en de NHG. Hiermee betreed je namelijk beter voorbereid de woningmarkt.