Ieder persoon die een woning bezit krijgt vroeg of laat te maken met de volgende vraag, namelijk kan en wil ik in mijn huidige woning blijven? Er zijn verschillende factoren die hierin een rol kunnen spelen. Elke keus heeft weer zijn voor- en nadelen. Met behulp van dit artikel willen wij je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. De keuzes die je uiteindelijk maakt hangen ook samen met je persoonlijke situatie. Wij geven je enkel wat informatie om over na te denken en tips over welke opties er zijn.
Ouderdom komt met gebreken
Ouder worden kent zijn gebreken, dit is voornamelijk het geval wanneer je de leeftijd van 85 jaar hebt bereikt. Wanneer je op leeftijd bent kan je moeite krijgen met huishoudelijke taken en andere handelingen zoals traplopen en opstaan. Voor sommige worden die alledaagse taken met moeite uitgevoerd, maar sommige kunnen het helemaal niet meer opbrengen. Hoe je oud wordt weet je helaas niet van te voren, maar de kans dat activiteiten moeilijker worden is bijna niet te voorkomen. Juist daarom is het goed om stil te staan bij je huidige woonsituatie. Kies je er uiteindelijk voor om wel of niet te verhuizen?
Een stap vooruit denken
Meer dan de helft van de ouderen in Nederland denk wel eens na om te gaan verhuizen. Dit is voornamelijk omdat de huidige woning minder geschikt lijkt om te kunnen wonen met een beperking. Toch is het opvallend dat merendeel geen actie onderneemt om ook daadwerkelijk deze stap te zetten. Vaak wordt de verhuizing pas in gang gezet wanneer het ‘moet’. Natuurlijk is het beter om deze situatie voor te zijn. Dit kost vaak minder minder energie. De voornaamste redenenen waarom mensen niet verhuizen zijn alsvolgt:
- De gewenste woonplaats beschikt niet over het juiste woningaanbod
- De huidige buurt niet willen verlaten door sociale contacten
- Weinig financiële middelen om de verhuizing en eventuele herinrichting te bekostigen
Soms spelen er ook emotionele redenen een rol voor het uitstellen van een verhuizing. Sommige mensen wonen namelijk al tientallen jaren in een woning waar zij eventueel ook hun kinderen hebben grootgebracht. Het is hierdoor moeilijk om het huis achter te laten.
Niet verhuizen, maar blijven
Is de stap te groot om te verhuizen te groot? Dan adviseren wij je om te beginnen met maatregelen te nemen die voorkomen dat je onverhoopt valt. Dit maakt de kans dat je langer in je eigen woning kan blijven groter. Ben je bijvoorbeeld minder mobiel, maar bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan kan je er voor kiezen om de woning te herinrichten en op één verdieping te leven. Is dit niet mogelijk door de beperkte ruimte, dan is een traplift wellicht ook een optie. Koop een traplift of huur er eentje, de keus is aan jou. Hiermee verklein je het risico op gevaarlijke situaties. Daarnaast kan je ook kijken of je recht hebt op een subsidie voor een traplift.
Vervolgens is het een goed idee om beugels in de woning te monteren. Denk bijvoorbeeld in de douche en bij het toilet. Met behulp van beugels kan je beter gecontroleerde bewegingen maken, wat het risico op blessures verminderd.
Neem altijd het zeker voor het onzekeren, vooral als de woning al voor ongemakken zorgt in de vrijheid om te bewegen. Ga je tijdig verhuizen naar een geschikte ouderenwoning of toch eerst proberen met een aantal aanpassingen? Succes met het maken van een weloverwogen keus.