Verhuizen met een vast energiecontract

Ga je binnenkort verhuizen? Dan is het slim om even stil te staan bij je energiecontract. Je kunt je huidige contract gewoon meenemen of juist voor een frisse start gaan met een andere leverancier. Het is vooral belangrijk dat je de meterstanden goed doorgeeft, zodat je straks niet voor gekke verrassingen komt te staan. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het best even lastig kan zijn waar je nu goed aan doet, hebben we een aantal tips voor je. Kies je voor een nieuw vast energiecontract (mits je huidige contract is afgelopen) of neem je het huidige contract mee?

Je huidige energiecontract meeverhuizen

Wil je je energiecontract gewoon meenemen? Dat is vaak de makkelijkste optie, zeker als je een contract hebt dat nog even doorloopt. Check eerst hoe lang je contract nog geldig is en of je eventueel al mag overstappen. Heb je een contract met een vaste looptijd? Dan is het meestal voordeliger om dat gewoon mee te nemen. Anders loop je kans op een opzegboete en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Heb je een variabel contract? Dan kun je vaak ook gewoon verhuizen zonder gedoe, maar check altijd even bij je leverancier hoe dat precies zit. Kies je voor een nieuw contract? Sluit dan een vast energiecontract van Vandebron af, zodat je weet wat je maandelijks op basis van je huidige verbruik gaat betalen. Vergeet trouwens niet om je verhuizing op tijd door te geven. Liefst twee weken van tevoren, maar eerder mag natuurlijk ook, tot wel drie maanden vooraf. En ja, de meterstanden, die moet je doorgeven van zowel je oude als je nieuwe huis. Daarna krijg je nog een eindafrekening van je oude woning. Even goed controleren, zodat je niet later denkt, hoe kan dat nou?

Misschien overstappen naar een nieuwe leverancier?

Misschien vind je dit wel het perfecte moment om over te stappen naar een andere energieleverancier. Waarom niet? Vergelijk eens wat verschillende aanbieders en kijk of je ergens voordeliger uit bent. Let wel op hoe lang je huidige contract nog loopt, want als je boetevrij wilt overstappen, moet de einddatum wel in zicht zijn. Met een goede energievergelijker zie je snel alle actuele aanbiedingen en acties. Kies je voor een nieuwe leverancier, dan moet je oude contract nog wel even netjes opgezegd worden. Meestal regelt de nieuwe leverancier dat voor je, maar hou rekening met een opzegtermijn van dertig dagen.

Hoe zit het met de opzegboete?

Over die opzegboete gesproken, daar is de laatste tijd trouwens wat aan veranderd. Voor vaste contracten die je vóór 1 juni 2023 hebt afgesloten, gelden nog de oude regels en bedragen. Sinds die datum is het allemaal iets aangepast. Check dus goed de voorwaarden van jouw contract, zodat je niet ineens met extra kosten zit.

Verhuizen zonder energiecontract

Heb je op dit moment nog geen energiecontract, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, dan mag je helemaal zelf kiezen. Je kunt dan gewoon op zoek gaan naar een energieleverancier en een contract dat bij je past. Bedenk alvast of je liever een vast of variabel contract wilt. En kijk meteen of je nieuwe huis een slimme meter heeft, dat kan je later een hoop gemak opleveren. Handige tip, vraag de vorige bewoners eens wat zij aan energie verbruikten, dat geeft je alvast een idee.

Energie op twee adressen

Soms heb je tijdelijk energie nodig op twee adressen, bijvoorbeeld omdat je eerst nog flink gaat klussen in je nieuwe woning. Wees dan wel voorbereid op dubbele kosten, want ja, energie is helaas niet gratis. Veel leveranciers bieden wel de mogelijkheid om tijdelijk twee woningen op één contract te hebben. Dan gelden op beide adressen dezelfde tarieven en voorwaarden. Kies je voor een andere leverancier voor je nieuwe huis? Dan betaal je even dubbel, aan twee verschillende energieleveranciers. Kijk wel even of je huidige leverancier of eventueel nieuwe leverancier dit ook aanbiedt.

Noteer direct de meterstanden

Bij verhuizen draait alles om meterstanden. In je nieuwe huis schrijf je de meterstanden op zodra je de sleutel krijgt. Vraag de verkoper of verhuurder om dit ook even te ondertekenen. In je oude huis noteer je op de verhuisdag de meterstanden en geef je deze netjes door aan je oude leverancier. Na een paar weken ontvang je de eindnota. Vergelijk deze goed met je eigen aantekeningen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.