Tweede huis financieren

tips geld lenen tweede woning

De huizenmarkt is een paar jaar oververhit geweest, waardoor het lastig was om een tweede huis of laat staan een eerste woning te kopen. Experts verwachten dat de huizenprijzen in 2023 gaan dalen en dat de economische groei afzwakt. 

Dat moet een positief effect hebben op de mogelijkheid om een tweede woning aan te schaffen. Maar: waar moet je bij de financiering van zo'n koop zoal op letten? Is geld lenen bijvoorbeeld mogelijk? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Tweede woning financieren met een hypotheek

Omdat je tweede woning ook gewoon een huis betreft, is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten als financiering voor je tweede huis. Het enige wat je moet weten, is dat je met een hypotheek voor een tweede huis slechts maximaal 75% van de totale waarde van de woning mag lenen.

Anders gezegd: je kunt zo'n huis dus niet volledig financieren met een hypotheek. 25% van de totale waarde moet je namelijk zelf betalen. Dat doe je bijvoorbeeld met eigen geld zoals spaargeld of door geld te lenen bij een kredietverstrekker of bank. Het is overigens wel zo dat de rente die je betaalt voor een tweede woning niet aftrekbaar is. Dit houdt in dat je geen gebruik kunt maken van hypotheekaftrek.

Geld lenen voor tweede huis bij een kredietverstrekker

Geld lenen bij een kredietverstrekker is niet heel moeilijk, maar er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten. Zo moet je weten dat je de keuze hebt tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Voor de financiering van een tweede woning is een persoonlijke lening de beste keuze. Dat komt omdat je bij deze lening zekerheid krijgt; je ontvangt het totale leenbedrag direct op je rekening. De rente staat hierbij vast. Een doorlopend krediet is handiger wanneer je voor een langere periode extra geld nodig hebt, wat niet het geval is bij een tweede huis.

Hoe zit dat met een tweede woning voor de verhuur?

Schaf je echter een tweede woning aan om die te gaan verhuren? Dan gelden er andere regels. Voor zo'n huis, bijvoorbeeld bij een woning die je voor langere tijd verhuurt of bij een recreatiewoning voor kortere huur, kun je namelijk een speciale verhuur hypotheek afsluiten.

Zo'n tweede woning wordt namelijk gezien als een beleggingspand en kan daarom op een andere manier worden afbetaald. Natuurlijk kun je voor zo'n tweede huis ook gewoon eigen geld gebruiken of een lening afsluiten bij een kredietverstrekker. Voor een huis in het buitenland is er geen hypotheek mogelijk; daarvoor kun je alleen je eigen geld of een lening gebruiken.

Eigen geld gebruiken voor tweede huis

Bij een lening gelden altijd regels en voorwaarden over het terugbetalen van de lening inclusief een bepaalde rente. Daarom is het natuurlijk de beste optie om geld in te leggen dat al van jezelf is wanneer je een tweede woning wil financieren. De vraag is natuurlijk: hoe kom je aan dat geld? Door te sparen, sparen en nog eens sparen!