Tips voor het verkopen van je huis

Tips voor het verkopen van je huis

Je hebt besloten om je huis te verkopen en dat betekent dat je de vlag met stok mag uithangen. Maar nu begint het echte werk. Je moet keuzes maken, onderzoeken wat een goede vraagprijs is en beslissen of je wel of niet een makelaar wilt inschakelen.

Maak daarom voor jezelf een goed plan met stappen, zodat je goed voorbereid bent en niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Wel of geen makelaar inschakelen?

Veel mensen kiezen ervoor om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van hun huis. Natuurlijk vraagt een makelaar een percentage van de verkoopprijs voor zijn diensten, maar hij is een expert en kan je goed helpen bij het hele verkoopproces.

Een makelaar neemt veel taken van je over, zoals het maken van een fotoreportage van je huis. Het is ook mogelijk om je huis te verkopen zonder een makelaar, maar houd er rekening mee dat dit extra werk voor je met zich meebrengt.

Maak je huis verkoopklaar

Zorg ervoor dat je huis er tiptop uitziet voordat je het gaat verkopen. Dit betekent dat je aandacht moet besteden aan het schilderwerk, zowel binnen als buiten, het oplossen van lekkende kranen en het opruimen van overwoekerende struiken en onkruid tussen de tegels.

Loop eens door je huis met een kritisch oog en let op piepende deuren en beschadigd voegwerk tussen de tegels. Bij een verouderde keuken kun je de keukenkastjes schilderen. Het is belangrijk dat je huis een neutrale, frisse en ruime uitstraling heeft. Maak het huis goed schoon en verwijder alle overbodige spullen, dit zorgt voor een ruimtelijk effect.

Persoonlijke spullen zoals foto's en kindertekeningen moeten worden verwijderd, net als tandenborstels, washandjes en shampooflessen. Dit verbetert de bezichtiging van het huis voor potentiële kopers, omdat ze zich dan beter kunnen voorstellen dat zij in jouw huis wonen.

Verkoopstylist

Je kunt er ook voor kiezen om een verkoopstylist in te huren om de styling van je huis te verzorgen. Een verkoopstylist kan je huis zo inrichten dat het neutraal is en er goed uitziet. Hierdoor spreekt het huis een groter publiek aan.

Verkoopstylisten zijn gespecialiseerd in het presenteren, stylen en fotograferen van woningen om ervoor te zorgen dat je huis snel en voor de beste prijs wordt verkocht.

Energielabel

Sinds 2015 moeten alle huiseigenaren in het bezit zijn van een energielabel voor hun woning. Het doel hiervan is om woningeigenaren aan te moedigen hun huis energiezuiniger te maken.

Het aanvragen van een energielabel kost geld en de prijs hangt af van het type woning en hoeveel tijd de energieadviseur nodig heeft om jouw huis te beoordelen.

Zorg er dus voor dat je bij de verkoop van je huis een definitief energielabel hebt om een boete te voorkomen, die kan oplopen tot wel € 405,-. Succes met de verkoop van je huis!