Tips voor het aanschaffen van een kokendwaterkraan

Je kent de reclames vast wel, waarbij er allerlei schalen en kannen onder een multifunctionele kraan worden geschoven. De één haalt fris koud water voor de bloemen uit de kraan, de ander fris bruisend water en een derde, vierde en vijfde vooral kokend water. Voor een kopje thee, om de pasta te koken of om tomaten te wellen. Dit kan alleen met een multifunctionele kokendwaterkraan. Is dat je teveel, dan kun je altijd kiezen voor een enkele kraan die alleen kokend water biedt. Voordat je een dergelijke kraan aan gaat schaffen is het dus goed om eerst over te gaan op kokendwaterkranen vergelijken.

Prijskaartje

Aan een kokend water kraan kan een aardig prijskaartje hangen. Dit ligt enerzijds aan het merk, anderzijds aan de mogelijkheden die je uit de kraan wil halen én de bijpassende boiler. Een van de meest bekende merken is uiteraard de Quooker kraan, daarnaast heeft sanitairspecialist Grohe een mooie assortiment. Dat geldt tevens voor merken Selsiuz en Dekker. Welk merk je ook kiest, de startprijs voor een kokendwaterkraan begint bijna altijd rond de € 600 euro en kan oplopen tot zo’n € 3500 euro. De prijzen hebben vaak te maken met de uitvoering en design van de keukenkraan. Daarom is het goed om voor jezelf een wensenlijstje te maken qua kleur, wat de kraan moet kunnen en natuurlijk wat je er maximaal aan uit zou willen geven.

Verschillende soorten

Er zijn dus verschillende soorten kranen voor kokend water verkrijgbaar. Door te vergelijken vind je al snel de beste die aansluit bij je behoeftes. Naast het feit dat er kranen zijn die dus zowel heet als koud water als zelfs bruisend water kunnen verzorgen, wil je natuurlijk ook iets wat past bij je keuken. Dit type kraan is er in verschillende vormen en maten. Zo is er altijd een kraan die perfect past bij de stijl van je keuken, want het oog wil natuurlijk ook wat.

Boiler

Ga je een nieuwe keukenkraan kopen met kokend water functie, dan is het goed om te kijken of je er apart een boiler bij moet kopen. Deze boiler is bijvoorbeeld geschikt om extra koud water of bruisend water te creëren. Soms heb je een boiler nodig om het water te kunnen verhitten. Dit is per type en merk kraan anders en staat duidelijk vermeld in de specificaties. Is dit reservoir of boiler niet bij de prijs inbegrepen, dan heb je dus extra budget nodig. Let hier dus op bij de aanschaf van de nieuwe, multifunctionele waterkraan.

Verbruik controleren

In de strijd waterkoker vs. kokend waterkraan zijn er verschillende voor- en nadelen voor beide te noemen. Zo verbruikt een waterkoker minder stroom, want de boiler voor de kokend waterkraan staat altijd aan. Deze kun je overigens uitzetten als je op vakantie gaat – dat scheelt weer in het energieverbruik. Maar een kraan voor kokend water verbruikt veel minder water; het water is namelijk meteen heet en je hebt nooit te veel. Bij een waterkoker gooi je nog wel eens water weg. En dat is ook weer zonde. Gemiddeld heeft men berekend dat een kokendwaterkraan zo’n € 18 euro per jaar extra op de energierekening verbruikt. De kranen voor kokend water worden echter wel steeds energiezuiniger. Bovendien is besparen op water heel duurzaam. Ga je overigens het kokende water uit de kraan gebruiken om te koken, dan bespaar je weer meer energie voor het fornuis. Want water aan de kook brengen, kost tijd en dus energie. De keuze voor een dergelijke kraan hangt dus af van vele factoren. Het is aan jou wat in dit geval het zwaarste weegt.

Makkelijk zelf te installeren

Net als het aanleggen van een nieuwe PVC vloer in de keuken, is het installeren van een kokendwaterkraan ook gemakkelijk zelf te doen. De kranen worden altijd geleverd met stap-voor-stap-instructies voor de installatie. Daarnaast zijn er online bij het merk vaak installatiefilmpjes te vinden. Wil je liever niet zelf de kokend waterkraan aansluiten, dan kun je altijd een installateur inhuren.

Er zijn verschillende kranen te koop die je instant van kokend water kunnen voorzien. Van modern design tot kranen die niet misstaan in een landelijke keuken. Drink je veel thee, dan gaat een kokendwaterkraan je veel plezier bieden. En er zijn nog tal van andere mogelijkheden om gebruik te maken van het kokend hete water. Omdat het nogal een aanschaf kan zijn, is het heel verstandig om goed de verschillende kranen met elkaar te vergelijken op gebied van prijs, verbruik, mogelijkheden en jouw wensen.