Tips om meer te bewegen op een werkdag

We bewegen steeds minder. Steeds meer mensen doen zittend werk. Ook van en naar het werk wordt er weinig bewogen. Eenmaal thuis wordt dit gedrag voortgezet. Dit resulteert in schokkende cijfers. Een merendeel van de Nederlanders behaalt bijvoorbeeld niet het minimum van dertig minuten beweging per dag. Dit heeft grote gevolgen voor de algehele gezondheid. 

Toch begrijpen we ook dat bewegen op een werkdag niet altijd gemakkelijk is. Hoe kan je meer bewegen als je acht uur per dag zittend doorbrengt? Dit lijkt vrijwel onmogelijk. Bovendien ben je mentaal ook uitgeput na een lange dag werken. Dan heb je waarschijnlijk weinig zin om nog te gaan sporten. Toch zijn er verschillende manieren waarop je meer beweging in een gewone werkdag kunt integreren. Met behulp van de volgende tips moet dit zeker lukken. 

Wissel zitten en staan met elkaar af 

De beste manier om meer te bewegen is om zitten en staan tijdens het werken af te wisselen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zogenaamd zit sta bureau. Aan dit bureau is het mogelijk om zowel zittend als staand te werken. Dat maakt het veel makkelijker om je lichaam te activeren en meer in beweging te komen.

Probeer elk uur te wisselen van houding. Dit is niet alleen goed voor het lichaam, maar doet ook nog eens wonderen voor de productiviteit. 

Je zal vast weleens eerder hebben gemerkt dat je je lustelozer voelt als je weinig doet. Een dagje bankhangen resulteert vaak in meer vermoeidheid dan wanneer je actief bezig bent. Als je dus enkel zittend werk doet en verder weinig beweegt, daalt de productiviteit snel. Als je in beweging komt, activeer je je brein. 

Maak in de pauzes een wandeling 

Merk je dat je ook vaak de pauzes zittend doorbrengt? Bijvoorbeeld in de kantine? Dan is het goed om hier ook alvast verandering in te brengen. Er staat je immers niets in de weg om tijdens de pauze te gaan wandelen. Neem je lunch mee en geniet van de buitenlucht. Zo kom je eenvoudig aan de minimale hoeveelheid beweging van dertig minuten per dag en je zal merken dat het ook nog eens wonderen doet voor je humeur. 

Neem een actieve zithouding aan 

Het gaat er niet alleen om hoe lang je zit, maar ook hoe je zit. Veel mensen nemen een verkeerde zithouding aan. Hierdoor kunnen ze ook nog eens veel lichamelijke ongemakken ervaren. Let daarom goed op de kantoormeubelen die je gebruikt. Investeer in ergonomische meubels en neem een actieve zithouding aan. 

Laat de auto vaker staan 

Ga je meestal met de auto naar het werk? Dan is hier natuurlijk al eenvoudig verandering in te brengen. Indien mogelijk is het natuurlijk beter om de fiets te pakken.

Dit zorgt niet alleen voor extra beweging, maar scheelt ook nog eens de nodige kosten. Lukt het je vanwege de afstand niet om op de fiets te gaan? Kies dan voor het openbaar vervoer en stap eens wat eerder uit om het laatste stukje te lopen of ga op de fiets naar het station.