Schimmel in huis? Hoe kom ik ervan af?

Help! Schimmel in huis! Dit kan vervelende problemen veroorzaken. Vaak begint het met een onaangename, muffe geur in de woning en lelijke plekken op de muren in de woning. Als er geen actie ondernomen wordt op schimmel kan het zelfs zo erg worden dat er gezondheidsproblemen optreden. Denk aan allergische reacties of luchtwegproblemen. Het kan zelfs astma ontwikkelen bij mensen of de situatie verergeren bij astmapatiënten. Het is dus belangrijk om schimmel te verwijderen, maar ook in het vervolg te voorkomen.

Schimmel verwijderen

Schimmel kan zich op diverse plekken ontwikkelen. Het belangrijkste is: hoe komt u ervan af? Er zijn een aantal tips voor het verwijderen van schimmel.
  • Schimmelverwijderaar uit de bouwmarkt Bij de bouwmarkt zijn vele soorten en maten Schimmelverwijderaars te koop. Ieder product werkt net want anders. Het is daarom raadzaam om van tevoren goed de gebruiksaanwijzing te lezen. Niet elke schimmelverwijderaar is namelijk geschikt voor elke plek.
  • Gebruik soda in combinatie met water Een ander middel dat goed werkt tegen schimmel is soda. Meng soda samen met water in een emmer of iets soortgelijks. Met dit mengsel kan je gemakkelijk de muur schoon schrobben. Wij raden aan om per liter water ongeveer 6 gram soda te gebruiken.
  • Azijn Voor mildere vormen van schimmel kan azijn de oplossing zijn. Azijn werkt op schimmel vanwege de lage pH-waarde dat azijn heeft en de hoge pH-waarde dat schimmel heeft. Azijn is geen agressief middel waardoor het niet in alle gevallen werkt.

Veelvoorkomende plekken van schimmel

Schimmel wordt voornamelijk veroorzaakt door vochtproblemen in huis en komt dus voor op plekken waar het vochtig is. Denk aan de badkamer en de keuken. Maar ook in een vochtige kelder of een garage komen met regelmaat vochtproblemen voor.

Schimmel voorkomen

Nu u de schimmel verwijderd heeft is het belangrijk om dit te voorkomen voor in de toekomst. Welke maatregelen kunt u hiervoor nemen om problemen in de toekomst te voorkomen:
  • Ventileer uw woning Schimmel werkt goed in vochtige ruimte waar weinig lucht bij komt. Het is daarom verstandig om uw huis met regelmaat (misschien wel dagelijks) te ventileren. Dit is zeker belangrijk als u aan het koken of douchen bent. Ook als u veel mensen in huis gehad heeft, zoals bij een feestje.
  • Schimmelwerende verf gebruiken Er zijn diverse soorten muurverf die voorkomen dat u schimmel krijgt in uw woning. Zeker op vochtige plekken zoals de badkamer en in de keuken kan dit erg handig zijn.