Prefab woningen: wat zijn dat precies?

De afgelopen jaren is er veel te doen op de huizenmarkt. Nog steeds is er maar weinig aanbod voor de vraag die er is. Daarbij zijn veel koopwoningen en nieuwbouwprojecten vaak zo hoog in prijs dat veel Nederlanders ze niet kunnen betalen.

Dus wordt er gekeken naar alternatieven. Wonen in een camper of een tiny house is iets wat aardig wat mensen doen én je hebt de mogelijkheid voor een prefab huis zoals prefab woningen uit Duitsland. Wat zijn dat soort huizen precies en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is een prefab huis?

Zoals de naam het misschien al wel een beetje verklapt, is een prefab woning een huis dat kant-en-klaar is. Het enige dat je nodig hebt, is een lap grond waarop je zo'n woning kunt plaatsen. Het is niet zo dat zo'n woning al ergens in elkaar gezet is om vervolgens naar jouw stuk grond te worden verplaatst, maar de grote onderdelen zijn al in een fabriek gebouwd. Denk aan het dak, maar ook aan de vloeren en de binnen- en buitenmuren. Je kunt dus wel stellen dat een prefab huis als het ware uit meerdere bouwpakketten bestaat. Die onderdelen worden naar de plek gebracht waar het huis komt te staan

Hiervoor heb je wel een fundering nodig op de plaats waar het huis gebouwd moet worden. Binnen slechts twee dagen kan het prefab huis al op de fundering worden geplaatst waarna de rest van het afwerken kan beginnen. Besluit je om een keuze te maken uit de populaire prefab woningen uit Duitsland dan moet je wellicht iets langer wachten. Je herkent een prefab huis ook wel aan de benamingen 'cataloguswoning' en 'systeembouw'. Het concept van een prefab huis klinkt wellicht spannend, maar onthoud dat alles vooraf is bedacht en opgemeten. Kwaliteit staat dus altijd voorop.

Voordelen van een prefab woning aanschaffen

Je kunt je vast wel voorstellen dat er heel wat voordelen te vinden zijn aan een prefab huis. Zo hoef je veel minder lang te wachten dan wanneer je een woning compleet nieuw laat bouwen door een bouwbedrijf. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Omdat een prefab woning in de fabriek wordt gemaakt, kan alles gewoon worden gebouwd. Er zijn namelijk geen weersomstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden. Daardoor krijg je geen last van bijvoorbeeld verborgen vocht in je huis of kapotte onderdelen door de wind.
  • In verhouding is een prefab huis een stuk goedkoper dan het bouwen van een nieuwe woning. Natuurlijk is de eindprijs wel afhankelijk van je eisen en de mate van luxe bij het huis. Gemiddeld kost een prefab huis rond de € 180.000.
  • Hierbij weet je vooraf altijd wat de exacte kosten gaan worden. Je komt dus nooit voor financiële verrassingen te staan wat bij een normaal nieuwbouwhuis wel vaak het geval is.
  • Prefab bouwen wordt gezien als een duurzame manier van bouwen en is daarom alsmaar populairder aan het worden. Nederlanders vinden duurzaamheid namelijk steeds belangrijker worden.
  • Wat ook een groot voordeel is, is dat je alsnog veel keuze hebt in stijl, kleuren, afwerking en andere details. Een prefab huis betekent niet dat je totaal geen eigen keuze hebt. Dat is wat zo prettig is aan prefab; je kunt alsnog je droomhuis laten maken.

Zijn er ook nadelen te vinden aan prefab woningen?

Net als bij zoveel andere onderdelen in het leven moet je weten dat er ook punten zijn bij prefab huizen die als negatief kunnen worden ervaren. Op de bouwplaats zelf is er bijvoorbeeld minder sprake van maatwerk omdat alles kant-en-klaar wordt geleverd. Daarnaast is het moeilijk om nog aanpassingen te doen wanneer de muren, de vloer en het dak eenmaal gemonteerd zijn. Dat betekent ook dat het later aanleggen van stopcontacten of leidingen lastig wordt. Wil je later toch wat bijbouwen aan je prefab woning dan kan dit bijna alleen maar met gebruik van bakstenen. Daar moet je wel van houden. 

Wat eveneens nadelig kan zijn, is dat bepaalde onderdelen van je prefab huis te groot zijn om zomaar te mogen worden vervoerd. Meestal mag dit alsnog wel, maar moet je daar bijzonder transport voor regelen. Daar zitten helaas extra kosten aan verbonden waardoor het totaalplaatje alsnog duurder wordt. Tot slot moet je weten dat de keuzevrijheid bij een nieuw huis kopen groter is dan bij een prefab woning. Natuurlijk heb je wel wat keuze, maar niet alles is mogelijk bij prefab. Houd daar rekening mee om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Of je dus voor een prefab huis gaat, ligt helemaal aan je eigen wensen en budget.