Huizen zijn te koop in allerlei afmetingen, vanaf kleine appartementjes tot aan reuze villa’s met verschillende eigendomsgronden. Wil je weten wat de oppervlakte van je woning is, dan ga je rekening moeten houden met bepaalde zaken. Je komt in het artikel hieronder meer te weten over hoe je de oppervlakte van je woning kunt berekenen.
De woonoppervlakte
Het woonoppervlak is het aantal vierkante meters die je hebt tot je beschikking. Hoeveel de woonoppervlakte precies bedraagt hangt af van zaken als de locatie van de woning en de afmetingen van de grond. De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland ligt ergens tussen 45 m² en 65 m². Gaat het om de woonoppervlakte op het platteland, dan geldt 80 m².
Onderdelen van de woonoppervlakte
Er zijn verschillende onderdelen die deel vormen van de woonoppervlakte. Het gaat om:
- De woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken
- Ruimtes met een schuin dak
- Een trapgat of een vide
- De meterkast, kelder en de gang
- De bijkeuken, wasmachineruimte of cv-ruimte
Onderdelen die niet vallen onder de woonoppervlakte zijn kleine inpandige ruimtes, ruimtes zonder zonlicht, ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn, ruimtes die bouwkundig niet als bergruimte geschikt zijn, externe bergruimten zoals schuren en garages en bouwgebonden buitenruimten waaronder terrassen, veranda’s, carports en balkons.
De berekening
De woonoppervlakte kan variëren afhankelijk van de verschillende ruimtes. Denk zo aan zaken zoals de grootte, toegankelijkheid, functie, aanwezigheid van zonlicht en dergelijke. Je kunt de woonoppervlakte van je huis berekenen door de lengte met de breedte van een ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Het is belangrijk om van binnenmuur tot binnenmuur te meten en om de vierkante meters van elke ruimte op te tellen bij elkaar. De uitkomst van deze som is de woonoppervlakte van je huis.
Alternatieve methodes
Naast de bovenstaande manier om de woonoppervlakte te berekenen kan je ook gebruik maken van de onderstaande methodes:
- Een schatting maken: Je kunt de oppervlakte schatten door de omtrek van relevante delen van het huis te bepalen.
- Een cirkel gebruiken: Stel je de ruimte voor in de vorm van een halve cirkel en meet elk deel op om de diameter te vinden.
Makelaar: Schakel de diensten in van een online makelaar. Het is echter slim om te gaan voor een makelaar die exclusieve kwaliteit biedt en geniet van een goede reputatie. Er komen extra kosten kijken bij een makelaar, maar je weet zeker dat de berekening 100% klopt.