<strong>Nieuwe woning, nieuwe jaloezieën op maat</strong>

Hoera, je hebt een nieuwe woning gevonden. Je voelt je er nu al helemaal thuis en je moet het nog gaan inrichten. Soms laten de vorige bewoners in samenspraak met jou raamdecoratie en vloeren achter in de woning. Het is immers al op maat gemaakt voor de woning. Als je net begint in een nieuwe woning dan kan dat zeker schelen in de vele kosten die je gaat maken voor de verhuizing en het opknappen van het huis. Ben je echter toe aan nieuwe jaloezieën op maat die helemaal passen bij je interieur, je persoonlijkheid en je huis, dan hebben wij enkele tips voor het mooiste resultaat.

Meten is weten

Het is een oud gezegde, maar zo waar: ‘meten is weten’. Laat je houten of PVC jaloezieën helemaal op maat maken, dan is het heel belangrijk dat je de juiste maten doorgeeft aan de leverancier. Niet alle huizen hebben namelijk standaardramen. Zelfs binnen eenzelfde blok of flat kunnen de ramen van de kamers net even anders zijn. Pak daarom een kladblok en een meetlat (liefst eentje die kan uitrollen), regel iemand die je kan helpen en ga aan de slag met meten.

Handige meettips

Jaloezieën hang je meestal ín het raamkozijn. Het is daarbij dus belangrijk dat je de nis van het raam opmeet. Meet goed de breedte op van de nis, dus strak van links naar rechts en noteer dit. Meet de breedte op verschillende plekken van het raam op. Dus bovenin, in het midden en onderin langs de rand. Kies voor op maat gemaakte jaloezieën de smalste maat. Zo weet je zeker dat het mooi in je raam past. Daarna meet je de hoogte van het raam door het meetlint van boven naar beneden langs het raam te leggen. Noteer de hoogte van het raam. Wanneer ramen naar binnen openen, dan is dit niet een geschikte methode om straks de jaloezieën op te hangen. Het is wel mogelijk om jaloezieën op het bewegende raam te monteren. Meet dan de maten van het bewegende raam op. Eenmaal gemonteerd kun je dan het raam gewoon naar binnen toe openzetten, zonder dat de jaloezieën in de knel komen. Beweegt je raam naar buiten, dan kun je gewoon de eerste meetmethode gebruiken.

Ruime keuze aan jaloezieën

Heb je de maten goed opgenomen voor de make-over van je ramen? Dan is het tijd om de nieuwe houten jaloezieën uit te zoeken. Omdat er altijd een ruime keuze aan kleuren, materialen en uitvoeringen zijn, is het goed om van te voren te bedenken wat je zou willen. Hiervoor is het goed om naar de rest van het interieur te kijken. Voor een harmonieus geheel is het namelijk het mooiste om de jaloezieën qua kleuren en materiaal aan te laten sluiten op de rest van het huis. Ga je voor iedere kamer jaloezieën kopen, dan is het van buitenaf het mooist als je dezelfde voor de ramen hebt hangen. En dat kan, omdat de jaloezieën op maat worden gemaakt.