Meer ruimte creëren in je huis, toch maar een uitbouw?

Als we ergens fan van zijn dan is het meer ruimte creëren in onze woning. Een kelder uitgraven om er een verdieping te creëren, de zolder uitbouwen en een uitbouw in de tuin realiseren; stuk voor stuk zaken die ons meer woonruimte opleveren - en waarom zou je deze ruimte inderdaad onbenut laten?

Een zeer populaire vorm van uitbouwen is het (laten) plaatsen van een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping kent natuurlijk vele voordelen, maar ook enkele kleine nadelen en we nemen ze hier met je door.

Terrasoverkapping, een makkelijke en betaalbare oplossing

Terrasoverkappingen zijn er in vele uitvoeringen. Moderne terrasoverkappingen bestaan meestal uit een aluminium of houten frame en veel glaswerk. Ook voor de terrasoverkapping wordt meestal voor dubbelglas gekozen en het kunststof kozijn in de schuifpuien. Hoewel de iets minder goed isolerende glazen wand ook in opkomst is. Dergelijke terrasoverkappingen zijn voor de handige klusser met kluservaring ook zelf te plaatsen, wat de kosten enorm vermindert.

En doordat een terrasoverkapping tegen de buitenmuur wordt geplaatst, hoeft er niets uitgebroken te worden en is het terras daadwerkelijk overkapt. Dergelijke overkappingen worden ook weleens als tuinkamers aangeduid.

In de winter plaats je er een straalkachel en kun je optimaal van je tuin genieten. Schijnt de zon tijdens winterse dagen, dan is er vaak helemaal geen extra verwarming meer nodig. Jij geniet dan lekker van je tuin achter het warme glas in de zon!

Glazen wand of kunststof puien?

Over het algemeen geldt dat kunststof schuifpuien net wat beter isoleren dan de glazen schuifwand. Doordat kunststof schuifpuien uit bijvoorbeeld HR++ glas bestaan en geïsoleerd zijn af te sluiten bieden zij een optimale isolatiewaarde.

Daarentegen biedt de glazen schuifwand nauwelijks profiel, waardoor de beleving visueel mooier kan zijn. Het is maar net waar je belang aan hecht en wat je wensen zijn.

Ruimte creëren op balkon

Ook de glazen wand wordt steeds vaker gemonteerd op het loggia balkon (inpandig balkon). Door er slechts een glazenwand voor te plaatsen is het balkon ineens volledig afgesloten van de buitenruimte en kun je deze ruimte ook tijdens de winter ineens benutten.

Voor appartementen met slechts één balkon is er dus ook meer ruimte te creëren in huis. Het balkon wordt op deze wijze echt bij de binnenruimte betrokken.

Nadelen terrasoverkapping

Een terrasoverkapping kent geen echte nadelen, maar een aandachtspunt is wel de lichtinval in huis. Laat liever geen terrasoverkapping plaatsen met een donker, of houten dak pal tegen de woning aan. Een terrasoverkapping moet echt licht doorschijnend zijn om geen serieuze lichtinval te onttrekken aan de woning. Maar ook al is het dak licht doorschijnend, alsnog ontneemt een terrasoverkapping altijd enige lichtinval in de woning.

Dit merk je vooral goed wanneer de overkapping verwijderd wordt; ineens is de lichtinval intenser dan mét de overkapping aan de buitenmuur.

Daarnaast heb je met een terrasoverkapping iets meer huishoudelijk werk in handen gekregen m.b.t. het wassen van ramen; er komt immers een flinke raampartij bij!