Kozijnentrends van 2020

Elke woning is na verloop van tijd aan een opknapbeurt toe. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen die nodig vervangen moeten worden. Het is verstandig om dan te kijken welke trends en ontwikkelingen er in de huidige tijd spelen om een goede keuze maken. Denk bijvoorbeeld aan levensduur, aanzicht, duurzaamheid of onderhoud. Een aantal trends voor u op een rijtje.

Duurzaamheid

Als we een algemene trend aan kunnen stippen dan is het wel duurzaamheid. Het verspillen van energie proberen we met elkaar steeds verder terug te dringen. Ook kozijnen zijn daar steeds meer op ingericht. Houten kozijnen daarvoor erg geschikt omdat hout goed isoleert. Aluminium isoleert juist niet goed waardoor er veel warmte via de ramen en deuren verloren gaat. PVC Ramen en PVC deuren zijn daarom een goede middenweg omdat kunststof beter isoleert dan aluminium, maar niet zo goed als hout dat doet.

Levensduur

Alles is uiteindelijk aan vervanging toe. Het ene materiaal gaat wel langer mee dan het ander. PVC is daarin een zeer goede keuze. Dit materiaal kan tot wel 50 jaar meegaan. Ook aluminium is een veilige keuze. Hout is sneller aan vervanging toe wanneer dit niet goed wordt onderhouden.

Onderhoud

Verf kan namelijk op den duur los gaan laten van het hout. Hierdoor kan er na verloop van tijd zelfs houtrot ontstaan als dit niet aangepakt wordt. Naar PVC en aluminium heeft u haast geen omkijken. Ook vuil en stof is gemakkelijk te verwijderen met een vochtige doek. Pas wel op dat u geen schuursponsje of iets dergelijks gebruikt. Dit kan namelijk krassen veroorzaken die u altijd blijft zien.

Prijs

Dit blijft altijd een lastig punt bij kozijnen. Je wilt de aanschafwaarde namelijk vergelijken met de energiebesparing die het op gaat leveren. PVC is daarin een veilige keuze doordat de aanschafwaarde relatief goedkoop is ten opzichte van hout en aluminium. Ook heeft het een redelijk goede isolatiewaarde. Hout is wat duurder maar isoleert ook goed. Dit zal goed terug te zien zijn op de energierekening. Aluminium is zowel in aanschaf als in energiebesparing een dure keuze.

Aanzicht

Daarentegen wil het oog ook wat en heeft aluminium wel een zeer nette en unieke uitstraling. Hout en lijken wat meer op elkaar en onderscheiden zich daarin wat minder.