Koopcontract huis zonder makelaar

De een gaat de woning verkopen door middel van een makelaar, de ander wil het liefst de regie volledig in handen houden. Hoewel beide manieren zowel voor- als nadelen hebben, zijn er ook verschillende zaken die meegenomen moeten worden en waar ook aan gedacht moet worden om alles in goede banen te leiden. Een daarvan is het koopcontract. Ondanks dat je geen makelaar inschakelt, is het contract wel een belangrijk gegeven. Hierin staan namelijk alle afspraken, zodat de partijen weten wat de rechten en plichten zijn en waar rekening mee gehouden moet worden. Maar waar moet je allemaal op letten en welke voordelen levert het op? Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten.

Het koopcontract opstellen bij verkoop zonder makelaar

Een koopcontract van een huis verkopen zonder makelaar brengt verwarring met zich mee. Normaal gesproken wordt het namelijk opgesteld door de makelaar. Het contract is echter ook nodig om de verkoop officieel te maken bij een particuliere verkoop. Het is een standaard document waarin alle afspraken vastgelegd worden. De onderhandelingen en afspraken zijn tussen jou en de koper verlopen en moet dus nog zwart op wit komen te staan. Doordat je zelf de onderhandelingen hebt gevoerd, zijn deze afspraken ook veel beter vast te stellen. Tenminste, als je weet wat er allemaal in het koopcontract moet staan en je er zeker van bent dat er niets over het hoofd wordt gezien. Je kunt dus niet zomaar een klein documentje opstellen.

Verschillende gegevens meenemen in het contract

Als eerste ga je daarom kijken naar wat er allemaal in het koopcontract komt te staan. Zo is het eindbod het belangrijkste. Dit is het bedrag dat jij als verkoper gaat krijgen van de koper. Het gehele bedrag bestaat uit het bod dat de koper heeft gedaan, het bedrag voor de roerende zaken en eventueel andere bedragen die meegenomen moeten worden. Ook staan de ontbindende voorwaarden, de overdrachtsdatum en de lijst met roerende zaken in het contract. Uiteindelijk zullen de belangrijkste kenmerken van de woning ook meegenomen worden in het document. Vergeet ook niet om de persoonsgegevens van alle partijen op te nemen in het document. Zo maak je het contract officieel.

Aan de hand van een voorbeeld opstellen

Zonder makelaar een huis verkopen, betekent dus ook dat je zelf het koopcontract op moet gaan stellen. Je kunt er daarom voor kiezen om een voorbeeld te gebruiken, die je aanvult met jouw eigen afspraken en de bedragen. Doordat je het voorbeeld gevolgd hebt, weet je zeker dat alles naar behoren opgesteld is. Je kunt echter ook het volledige koopcontract opstellen zonder een voorbeeld. In dit geval is het wel aan te raden om een juridische check aan te vragen. Zo voorkom je dat de koop uiteindelijk ongeldig verklaard wordt en je alsnog opnieuw moet beginnen met het gehele traject. Dit wil je te allen tijde zien te voorkomen, zodat je geen extra kosten gaat krijgen voor het plaatsen van de woning op een van de huizensites en het adverteren via meerdere kanalen.

Een expert inschakelen voor het koopcontract

Het koopcontract kan ook opgesteld worden door een expert. Zelfs als je jouw huis zonder makelaar gaat verkopen kun je een expert inschakelen om het contract op te stellen. Hierdoor heb je dit gedeelte van de verkoop goed geregeld. Ook dan is een juridische check soms aan te raden. Je moet hiervoor eerst zelf controleren of de juiste informatie doorgegeven wordt. De afspraken kunnen immers alleen doorgegeven worden door jou en de koper. Wanneer dit allemaal goed aangeleverd is, kan de check worden uitgevoerd en wordt er gecontroleerd of alle belangrijke zaken opgenomen zijn in het document. Ook tegenstrijdige dingen moeten eruit gehaald worden, zodat het geheel betrouwbaar wordt. Je kunt ook hierdoor niets meer over het hoofd zien en kunt nog extra tips gaan ontvangen.

De gevolgen van de ontbindende voorwaarden

Het koopcontract wordt daarbij ook wel een voorlopig koopcontract genoemd. Bij het verkopen van het huis zonder makelaar kan dit al gauw verwarrend worden. Het is in principe precies hetzelfde. Het wordt wel eens voorlopig genoemd, omdat de ontbindende voorwaarden ervoor kunnen zorgen dat de koop ontbonden wordt. Ook de wettelijke bedenktijd van drie dagen kan ertoe leiden dat de koop niet doorgaat. Als verkoper kan het daarom alsnog een spannende tijd worden. De ontbindende voorwaarden moeten altijd op voorhand door de koper aangegeven worden en worden meegenomen in het contract. Hierdoor weten de partijen waar ze aan toe zijn en kan erop ingespeeld worden.

Altijd voldoende controle op de verkoop

Het koopcontract kent ook een datum van overdracht. Op deze dag moeten beide partijen aanwezig zijn bij de notaris om de sleuteloverdracht te regelen en de leveringsakte te tekenen. Vanaf dat moment is het pas officieel. Beide handtekeningen moeten dus zowel onder het koopcontract als onder de leveringsakte komen. Alleen wanneer deze handtekeningen compleet zijn, kan de koop officieel gemaakt worden en ben je ervan verzekerd dat je het geld in handen gaat krijgen. Wel heb je altijd een expert erbij zitten die ervoor kan zorgen dat alles nog een keer gecontroleerd wordt. Hierdoor heb je dus ook een veiliger gevoel bij de verkoop. Zelfs de verkoop zonder makelaar kan veilig en goed verlopen en staan de afspraken altijd op papier.

https://www.huisportaal.nl/blog/bod-op-huis-voorbeeldbrief/