Keuken of badkamer renovatie: 5 tips voor een succesvol verloop

Een badkamer of keuken zijn voor veel mensen de belangrijkste kamers in huis. Het zijn plekken waar je veel tijd doorbrengt en waar je dus ook graag comfortabel wilt zijn.

Bij het bezichtigen van een woning is het dan ook vaak een punt waar mensen extra kritisch naar kijken. Bij oudere woningen zijn badkamers en keukens vaak niet meer van deze tijd en dus toe aan een verbouwing of renovatie.

Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen ervoor kiezen om deze ruimtes aan te pakken voor een frisse nieuwe look en een hoger niveau van comfort. Maar waar moet je nu beginnen en waar moet je op letten bij deze belangrijke taak? 

Hoe te beginnen?

Het verbouwen of renoveren van een badkamer of keuken kan een grote klus zijn. Zeker wanneer je zo’n project voor het eerst aangaat, heb je vaak geen idee waar je moet beginnen. Begin daarom met het maken van een plan en tijdschema. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar advies van een expert is in zulke gevallen ook zeer welkom.

Als je twijfelt over bepaalde keuzes, dan kan een professional je helpen. Doordat ze veel ervaring hebben in hun vakgebied weten ze precies waar je op moet letten en kunnen ze je helpen keuzes te maken. 

Keuzes maken

Het maken van die keuzes is voor veel mensen een struikelblok als het op een verbouwing aankomt. Voordat je begint is het dan ook belangrijk om na te denken over de stijl, het kleurenschema, indeling en de apparatuur die je wilt hebben. Kijk rond op het internet, bezoek verschillende showrooms en doe inspiratie op bij badkamers of keukens van vrienden of familie.

Laat je inspireren en maak vervolgens zelf een moodboard om een duidelijk beeld te krijgen van de sfeer die je wilt creëren. Laat je hierbij niet te veel leiden door trends, maar kies wat je zelf het mooist vindt. Zo blijf je dichter bij je gevoel en is de kans kleiner dat je de keuzes die je hebt gemaakt na korte tijd alweer zat bent. 

Materialen

Keukens en badkamers zijn ruimtes waar veel gebeurt. In de drukke ochtendspits in huis lopen mensen in en uit, spullen moeten tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen vocht en vuil. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor de juiste materialen. Omdat het, zeker in een badkamer, erg vochtig kan worden, heb je materialen nodig die hiertegen bestand zijn. Kies dus het liefst voor wandtegels als afwerking op de muur.

Ook tegen de achterwand in een keuken zijn tegels ideaal om blijvende vlekken op de muren van het koken te voorkomen. Tegels zijn zeer makkelijk schoon te maken met een doekje en dus ideaal in een ruimte zoals een badkamer of keuken.

Wandtegels zijn ook in allerlei soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Hierdoor passen ze in iedere stijl en je hoeft dus niet bang te zijn dat de mogelijkheden beperkt blijven. 

Bewegen in de ruimte

Een belangrijk punt van aandacht bij een verbouwing of renovatie is hoe je alles in de ruimte plaatst. Vooral in een keuken moet een logische indeling zitten waar de meeste spullen die je nodig hebt binnen handbereik zijn.

Het is erg vervelend dat wanneer de verbouwing eenmaal is afgerond, je erachter komt dat de ruimte niet op de juiste manier is ingedeeld. Als je kiest voor een kookeiland, zorg er dan voor dat je voldoende bewegingsruimte rondom het eiland overhoudt zodat je comfortabel kunt werken en bewegen.

Kies voor voldoende opbergruimte, maar ook hoe je die opbergruimte indeelt. Vergeet daarbij niet aan details te denken, zoals wat een logische plek is voor bijvoorbeeld de pannen of het bestek, maar ook waar stopcontacten moeten komen. De indeling van je keuken of badkamer is dus een van de belangrijkste onderdelen in het hele proces. 

Budget beheer

Bij verbouwingen en renovaties moet je altijd rekening houden met een bepaald budget. In de meeste gevallen is dat niet oneindig en dus moet je concessies doen. Bepaal van tevoren een budget en houd je hieraan. Zorg wel voor een beetje bewegingsruimte en houd rekening met extra kosten.

Vaak komen er tijdens de verbouwing nog onverwachte dingen naar voren. Binnen je budget kun je natuurlijk bepaalde keuzes maken. Wil je dolgraag een bepaalde, dure oven? Dan kun je in een andere categorie weer kiezen voor een goedkopere optie. Zo blijven er genoeg mogelijkheden over, of je budget nu klein of groot is.