Jouw woning beter isoleren met voorzetramen

Intro

Het loont vandaag de dag meer dan ooit om spaarzaam met energie om te gaan. Logisch dat veel mensen dan ook hun best doen om hun woning goed te isoleren. Er is dan ook heel veel mogelijk op het gebied van isolatie. In dit artikel vind je meer informatie over voorzetramen.

Voorzetramen worden vaak van de kunststoffen plexiglas en polycarbonaat gemaakt. Deze zijn met het blote oog bijna niet van normaal glas te onderscheiden. Daarnaast zijn ze slagvaster dan glas, en hebben minimaal onderhoud nodig om lang mooi te blijven.

Wat zijn voorzetramen?

Een voorzetraam is simpelweg een extra raam dat je kunt plaatsen aan de binnen- of buitenkant van een bestaand raam. Dit extra raam zorg voor stilstaande lucht, net zoals bij dubbelglas. Hierdoor isoleert het voorzetraam nog beter en zo verliest je woning dus nóg minder warmte. Tegelijkertijd wordt je woning ook beter geïsoleerd tegen geluid.

Voorzetramen vs. dubbelglas

Ten opzichte van dubbelglas hebben voorzetramen een aantal voordelen. Allereerst is een voorzetraam zelf maken heel eenvoudig. Voorzetramen zijn daarbij een budgetvriendelijkere isolatiemethode dan bijvoorbeeld het laten plaatsen van dubbelglas.

Zelf een voorzetraam maken?

Je kunt een voorzetraam op verschillende manieren zelf maken. Zo kun je ‘m zowel aan de binnen- als buitenzijde van je raam monteren. Wanneer je hier tussen hebt gekozen, heb je nog keuze uit montagemethoden. De twee meest gangbare montagemethoden zijn vaste montage of montage met knevels.

Montage met knevels

De meest gekozen montagemethode is die met knevels. Hierbij wordt het voorzetraam op het kozijn gemonteerd met knevels en isolatieband. Je kan de knevels draaien zodat je het voorzetraam voor bijvoorbeeld schoonmaken of onderhoud kunt weghalen, waarna je ‘m heel eenvoudig weer op zijn plek klemt met de knevels.

Montage met schroeven

Het kan zijn dat de montagemethode met knevels niet mogelijk is. Dan is de montagemethode met schroeven aan te raden. Bij deze montagemethode is het voorzetraam niet eenvoudig tijdelijk weg te halen, maar qua isolatie doet deze montagemethode hetzelfde als die met knevels.

Een monumentaal pand of glas-in-loodramen isoleren met voorzetramen

Wanneer het niet mogelijk is of zelfs niet is toegestaan om dubbelglas te laten plaatsen, zijn voorzetramen een gunstige oplossing. Dit komt vaak voor bij monumentale panden, of bij gla-in-loodramen. Met voorzetramen behoud je de originele materialen van de woning, maar geniet je tegelijkertijd van de voordelen van dubbelglas.

Hoe effectief is het isoleren met voorzetramen?

Een voorzetraam werkt dus isolerend. Maar in hoeverre is een voorzetraam een effectieve isolatiemethode? Dit is natuurlijk een technisch verhaal, maar het zit zo.

De warmtegeleidingscoëfficiënt is de constante waarde waarmee de isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt aangeduid. In het kort: hoe lager de warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe beter. Bij enkelglas ligt de warmtegeleidingscoëfficiënt op 0,80 W/(K*m). In vergelijking met kunststof is dat nog vrij hoog. Plexiglas heeft bijvoorbeeld een waarde van 0,19 W/(K*m) en polycarbonaat doet het bijna net zo goed, met 0,20 W/(K*m).

Voorbeelden van voorzetramen

In de voorbeelden hieronder zie je hoe voorzetramen er in de praktijk uit zien.