Je woning beveiligen doe je met deze 4 tips

Het aantal inbraken in Nederland is de afgelopen jaren flink gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is niet zo vreemd, want er is vandaag de dag van alles te koop om je woning beter te beveiligen dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.

Zo is een beveiligingscamera een must om mogelijke inbrekers te weren bij je huis en kan een slimme deurbel met camera je gevoel van veiligheid ook verhogen. In dit artikel vertellen we je er meer over en geven we je nog andere tips voor het (beter) beveiligen van je woning.

1. Doe altijd de deuren op slot, ook wanneer je even weg bent

Als eerst moet je jezelf aanleren om altijd de deuren op slot te doen wanneer je je huis verlaat. Het maakt niet uit hoe lang je weg bent; een inbreker heeft vaak maar 30 seconden nodig om binnen te komen. Ga je dus even naar de supermarkt aan de overkant? Of naar je buren? Draai alle deuren op slot. Let er ook op dat je nergens een raampje open hebt staan waar mensen alsnog naar binnen kunnen glippen.

Controleer ook meteen of je over gecertificeerd hang- en sluitwerk met een SKG-keurmerk beschikt. Dergelijke producten zijn getest op sterkte, gaan lang mee en hebben een inbraakvertragende functie. Zorg ervoor dat je dergelijk hang- en sluitwerk op alle ramen en deuren hebt zitten; ook op die van je balkon en je achterdeur. Dat zijn namelijk populaire spots om naar binnen te komen.

2. Beveiligingscamera om inbrekers af te schrikken

Wat je ook kunt doen om je woning beter te beveiligen, is een beveiligingscamera aanschaffen en ophangen. Inmiddels zijn er heel wat verschillende soorten camera's beschikbaar; voor ieder soort woning en binnen ieder budget. Via internet vind je alle camera's die het best getest zijn en lees je direct reviews over het apparaat. Het grote voordeel van zo'n beveiligingscamera is dat alleen al het ophangen ervan ervoor kan zorgen dat een inbraak wordt voorkomen.

Mensen met verkeerde bedoelingen willen immers nooit zichtbaar in beeld komen dus de kans is groot dat ze jouw woning in dat geval overslaan. En proberen ze toch om naar binnen te komen? Dan staan ze mooi op beeld. Hang de camera op zo'n hoogte op dat ze het apparaat niet kunnen vernielen. Vervolgens kun je de beelden delen met de politie wanneer je aangifte doet. Ideaal!

3. Wek de indruk alsof er iemand thuis is

Heb je je lampen wel eens aan als je er niet bent? Of kun je je radio op afstand bedienen? In beide gevallen geldt: doen! Wek altijd de indruk dat er iemand in huis is wanneer je er niet bent. Dat kan op verschillende manieren, zoals het inschakelen van een timer voor je lampen of het weg laten halen van de (zichtbare) post door de buren. Ben je voor een langere tijd weg dan kun je misschien wat afspreken met vrienden of familie om af en toe even een kijkje in je huis te nemen.

Daarnaast is smart home tegenwoordig niet meer weg te denken uit een modern huis. Daar kun je écht van alles mee; ook om een bewoonde indruk te maken. Zolang je een internetverbinding hebt kun je op afstand je verlichting bedienen en zet je je smart home tv of smart home draadloze speakers even aan. Doe dit vooral op verschillende momenten zodat voorbijgangers geen idee hebben of er echt (n)iemand thuis is.

4. Schaf een slimme deurbel met camera aan

Waar je tot slot nog aan kunt denken, is het aanschaffen van een slimme deurbel met camera. Daarmee zie je namelijk altijd via een app op je smartphone wie er voor de deur staat. Dat verhoogt je gevoel van veiligheid direct, omdat je nooit meer 's avonds zomaar de deur open hoeft te doen als er iemand aanbelt en je niemand verwacht. Natuurlijk hoeft dat sowieso niet, maar met een slimme deurbel weet degene die aanbelt in ieder geval dat er iemand thuis is.

Het voordeel van een slimme deurbel met camera is dat je waar je ook maar bent kunt kijken wie er aanbelt. Dit kan zolang je een actieve internetverbinding hebt. Via een ingebouwde speaker kun je gewoon praten met degene die voor de deur staat en kun je dus vragen wat hij of zij komt doen. Als extraatje kun je altijd nog een deurhaakje of deurketting op de deur zetten. Het zijn voornamelijk ouderen die alleen wonen die dat erg prettig vinden.