Je huis verhuren: deze verzekeringen moet je hebben

Het verhuren van je woning kan een lucratieve manier zijn om extra inkomsten te genereren, bijvoorbeeld via platforms zoals Airbnb. Maar als huiseigenaar van een woning moet je begrijpen welke verzekeringen je nodig hebt en hoe je jezelf kunt beschermen tegen mogelijke schade of aansprakelijkheid. Hier bespreken we de verzekeringen van Allianz Direct die je nodig hebt wanneer je je huis wilt verhuren.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering noemen we ook wel woonhuisverzekering. Met deze verzekering is juis huis en alles wat eraan vastzit, zoals muren, dak, vloeren en ingebouwde apparatuur, beschermd tegen schade door zaken als brand, waterschade of inbraak. Hypotheekverstrekkers willen vaak dat je zo'n verzekering hebt als je een huis koopt.

Maar niet alle opstalverzekeringen dekken automatisch situaties waarin je je huis verhuurt. Sommige verzekeraars vragen mogelijk om een extra verzekering of module als je je huis wilt verhuren. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je opstalverzekering goed te bekijken en te begrijpen wat wel en niet gedekt is als je je huis gaat verhuren.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is er om je persoonlijke bezittingen in je huis te beschermen, zoals meubels, apparaten en persoonlijke spullen. Als je je huis verhuurt aan een gezin of student, vallen de spullen in de gehuurde ruimte(s) meestal onder jouw inboedelverzekering. Maar je moet weten wie verantwoordelijk is voor de verzekering. Dit is weer afhankelijk van wie de eigenaar is van de inboedel, jij of de huurder?

Kijk ook goed naar welke schade je inboedelverzekering dekt als je je huis verhuurt. Gewoonlijk dekken standaard inboedelverzekeringen schade door gebeurtenissen zoals brand, inbraak of waterschade. Als de huurder echter per ongeluk schade aan je eigendommen veroorzaakt, kan deze schade gedekt worden als je een All Risk dekking hebt afgesloten.

Dit soort verzekeringen dekken namelijk ook schade die door eigen fouten is veroorzaakt. Het is verstandig om de voorwaarden van je inboedelverzekering zorgvuldig te bekijken en eventueel te beslissen om extra dekking af te sluiten als je je huis verhuurt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Je wilt jezelf natuurlijk beschermen tegen mogelijke letselschadeclaims van huurders. Stel je voor dat een huurder gewond raakt in je huis, bijvoorbeeld door een ongelukkige val of ander letsel. De medische kosten kunnen flink oplopen. In zulke situaties kan een aansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden.

Met deze verzekering ben je gedekt voor letselschadeclaims van huurders, op voorwaarde dat je maximaal één kamer in je huis verhuurt en er zelf ook permanent woont.

Deze verzekering biedt bescherming voor onvoorziene situaties waarin je als verhuurder aansprakelijk kunt worden gesteld voor letsel bij je huurder. Let dus op deze verzekeringen wanneer jij je woning gaat verhuren.