HomeBlogJe huis verhuren aan studenten? Hier moet je op letten
Je huis verhuren aan studenten? Hier moet je op letten
Wanneer je over een tweede woning beschikt en nog niet goed weet of je het huis uiteindelijk gaat verkopen of verhuren, zijn er een aantal opties waar je aan kunt denken met betrekking tot het doel van de woning. Je kunt bijvoorbeeld je woning in eerste instantie verhuren aan studenten om op die manier het pand bewoond te houden en een extra zakcentje te verdienen. Natuurlijk moet je wel op een aantal punten letten wanneer je besluit om het huis te verhuren aan studenten. Lees hier waar je onder andere op moet letten.
Check de regels
Voordat je begint met je huis verhuren in Amsterdam, in Utrecht of een andere stad in Nederland moet je je goed inlezen wat de regels hiervoor zijn. Bekijk bijvoorbeeld de regels omtrent de hoogte van de huur voor studentenwoningen. Je mag namelijk niet zomaar je huis verhuren aan studenten. Vraag een vergunning aan bij de gemeente waar de woning zich bevindt en check de bank waar je een hypotheek hebt afgesloten voor de woning. Het kan zijn dat de waarde van de woning omlaag gaat wanneer je ervoor kiest om studenten te huisvesten, dus dit moet je altijd checken met je bank. Je huis verhuren in Amsterdam kan natuurlijk via Huisportaal maar ook via Rentslam of Interclavis.
Check de buurt
Ook is het aan te raden om de omgeving van de woning te controleren voordat je je huis ombouwt tot studentenwoning. Is de wijk wel geschikt voor studenten om te wonen en zullen de buren geen overlast veroorzaken van de studentenwoning? Overleg altijd met de buren wat zij ervan vinden wanneer je een dergelijke keuze zou maken. Je kunt bijvoorbeeld beloven dat je alleen rustige mensen uitkiest. Maak hierover duidelijke afspraken met zowel de buren als met de toekomstige bewoners van de woning. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn, want beter een goede buur dan een verre vriend.
Check het contract
Ben je er inmiddels over uit dat je een of meerdere studenten in je huis wilt laten wonen dan moet je kiezen of je dat voor een bepaalde of onbepaalde tijd doet. Veel verhuurders kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd maar wanneer je plannen met de woning hebt of wanneer je het niet ziet zitten dat er al snel van huurder gewisseld wordt is het aan te raden om te gaan voor een contract voor bepaalde tijd. Kies bijvoorbeeld voor één jaar, dan kun je wanneer het jaar voorbij is zelf kijken wat je gaat doen. Ga je het contract verlengen of heb je toch een ander doel met de woning?
Kortom: er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je besluit om je woning te verhuren aan studenten. Lees je goed in en kijk vooral of het voor jou eventuele winst oplevert en het rendabel is.