Je eigen huis: deze verzekeringen heb je nodig

Een eigen huis! Je hebt het contract getekend, de hypotheek is rond en je kan met de sleutel gaan klussen en inrichten. Een nieuw hoofdstuk in je leven is begonnen. Maar… sta daarbij ook nog even stil bij alles wat je voor je huis moet regelen. Je hebt namelijk als huiseigenaar een aantal verzekeringen nodig, zodat je bijvoorbeeld bij stormschade of een inbraak geld ontvangt om de schade te repareren en spulletjes terug te kopen. Je hebt sowieso een opstalverzekering en inboedelverzekering nodig. Deze worden door verschillende verzekeringsmaatschappijen aangeboden. Voor een compleet overzicht van beschikbare verzekeringen voor een koopwoning raadpleeg je bijvoorbeeld deze vergelijker voor woonverzekeringen.

Voorwaarden van een verzekering

Lees altijd goed de voorwaarden door. Zo weet je zeker wat er wel en niet verzekerd wordt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vooral de uitzonderingen waarop een verzekering niet geldt, moet je goed doornemen. Misschien wil je dan toch liever een andere verzekering uitkiezen.

Opstalverzekering: verzeker je huis

Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen, heb je eigenlijk al een opstalverzekering nodig (samen met een overlijdensrisicoverzekering). De opstalverzekering is een verplichte verzekering die je nodig hebt voor een koophuis. Hiermee verzeker je je huis tegen brand, blus- en rookschade, inbraak, diefstal, vandalisme, schade door regen, hagel, sneeuw en storm, waterschade door een leidingbreuk of overstroming, omvallende bomen en omvallende hijskranen. Je verzekert je dus eigenlijk voor alles wat de buitenkant en de binnenkant van het huis zelf kan beschadigen. Voorkomen van dergelijke schade is natuurlijk altijd beter, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. En hoe voorkom je die omvallende boom of hoog water in huis? Dat zijn zaken waar je geen controle over hebt en daar kun je maar beter voor verzekerd zijn. Je hebt bij sommige verzekeraars de mogelijkheid om voor een allrisk variant te kiezen. Hierbij wordt schade die door jou wordt veroorzaakt aan je huis ook meeverzekerd. Dus als jij die waterleiding per ongeluk breekt of door verkeerd te zagen een boom op je garagedak belandt, dan dekt je opstalverzekering dit ook.

Inboedelverzekering: voor je spulletjes

Daarnaast is het handig om een inboedelverzekering af te sluiten om ook je spulletjes in en om het huis te verzekeren. Want je kan met de opstalverzekering je huis wel verzekeren bij inbraak, maar je wil ook graag dat je waardevolle spulletjes zijn verzekerd die bij de inbraak worden buitgemaakt. En als die boom door storm op je huis belandt, dan wil je ook dat de spullen die daardoor beschadigd raken, verzekeren. Daarom kies je dus voor een inboedelverzekering. Het is niet verplicht, maar wel handig. Een goede inboedelverzekering dekt dezelfde schades als een opstalverzekering, maar dan voor de inboedel. Inbraak, brand, stormschade en waterschade worden allemaal gedekt. Biedt de verzekeraar een allrisk variant dan is schade door je eigen schuld ook meeverzekerd. Overigens behoren spullen in de schuur en garage van het huis bij de inboedel en in sommige gevallen kun je zelfs de spulletjes van je uit huis wonende studerende kind meeverzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering: voor als er iets gebeurt

Tot slot is het handig om een aansprakelijkheidsverzekering aan te schaffen. Hiermee ben je verzekerd voor door jou, kind of huisdier veroorzaakte schade aan spulletjes of het huis van een ander. Bijvoorbeeld aan een fotocamera die je hebt geleend of wanneer je een ander helpt met verhuizen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan best handig om te hebben, maar het is geen verplichting om deze aan te schaffen bij het kopen van een eigen huis.

Vergelijken voor de beste prijs

Er zijn natuurlijk heel veel aanbieders voor verzekeringen voor een eigen huis. Omdat het kopen van een huis al best veel geld kost, wil je natuurlijk wel de beste verzekeringen voor de beste prijs. Daarom is het aan te raden om de kosten en de voorwaarden van de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Sommige verzekeraars bieden een combinatie aan van de diverse woonverzekeringen, voor een all-in prijs waardoor je goedkoper uit kan zijn dan wanneer je alles los afneemt. Laat je na het vergelijken ook nog even goed voorlichten over de verschillende verzekeringen. Wat verwacht bijvoorbeeld de verzekeraar van je en wat mag jij van je verzekeraar verwachten? In een gesprek kun je daar achter komen. Voel je je goed bij de prijs en de aangeboden verzekeringen, dan kun je via een vergelijkingswebsite vaak direct de verzekering afsluiten bij de aanbieder. Daar woon je toch wel weer wat prettiger van.