Intentieverklaring, wat is dat?

Werk je onder een tijdelijk contract en wil je tegelijk een woning kopen? Dan is het vaak lastig om een hypotheek af te sluiten. Vaak wordt je gevraagd om een intentieverklaring van je werkgever. Binnen deze verklaring geeft je werkgever aan dat deze de intentie heeft om je in de nabije toekomst een vast contract aan te bieden. Met zo’n intentieverklaring nemen je kansen om een woning te kopen en hypotheek af te sluiten enorm toe. Een intentieverklaring is overigens iets anders dan een werkgeversverklaring. Hier lees je wat het verschil is en waarom een intentieverklaring zo belangrijk is.

Wat kan je met een intentieverklaring?

Banken of verhuurders hebben vaak behoefte aan enige zekerheid, bijvoorbeeld op het gebied van toekomstige financiële verplichtingen; kan je hier aan voldoen binnen de huidige en te verwachten arbeidsvoorwaarden. Binnen de wet Werk & Zekerheid krijg je in Nederland vaak eerst één of enkele contracten voor bepaalde tijd, alvorens je overgaat op een vast contract voor onbepaalde tijd. Met een intentieverklaring op zak vergroot je de kansen op het afsluiten van een huurcontract of het eigenaar worden van een koopwoning.

De werkgeversverklaring

Een intentieverklaring is vaak onderdeel van de alles omvattende werkgeversverklaring. Binnen deze werkgeversverklaring staan onder meer de gegevens van de werknemers (jij dus) en werkgever, het type dienstverband (bepaald of onbepaald), inkomen en loonbelasting én dus de intentieverklaring voor de werknemer. De intentieverklaring is overigens ook voorzien van een garantie ongewijzigde bedrijfsomstandigheden en gelijk functioneren binnen het bedrijf voor de werknemer. Diverse instanties kunnen op basis hiervan een prognose maken en toekomstige financiële verplichtingen meten.

Tips bij een intentieverklaring

Voor jou is deze verklaring van groot belang; het kan zorgen voor een volgende stap in je leven en biedt natuurlijk de nodige zekerheden op persoonlijk vlak. Het is daarom belangrijk om de intentieverklaring nauwkeurig door te nemen en rekening te houden met een correcte en volledige invulling hiervan. Uiteraard doet de werkgever dit op haar beurt ook. Wat zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden?
  • Controleer de begin- en einddatum van je contract, zoals voorgegeven op de verklaring.
  • De volledigheid van de verklaring; Zijn niet alleen jouw gegevens juist ingevuld, maar ook die van het bedrijf? Denk daarbij aan het KvK-nummer, een officiële handtekening en de stempel.
  • De intentieverklaring wordt door één specifieke persoon binnen het bedrijf van je werkgever ingevuld en dat mag maar met één kleur inkt
Het kan zijn dat je werkgever geen intentieverklaring wil afgeven, maar dat je toch al enkele jaren actief bent binnen hetzelfde bedrijf onder contracten met een bepaalde tijdsduur. In dat geval kan je loonspecificaties uit de laatste jaren overleggen met een hypotheekadviseur en zo toch voldoende kans maken op een eventueel gewenste hypotheek. https://www.huisportaal.nl/blog/zelf-de-bezichtigingen-doen/