Het is chaos op de huizenmarkt. Veel mensen zijn op zoek naar een woning, maar kunnen geen geschikte woning vinden. Dit komt enerzijds doordat veel mensen zoeken en er anderzijds heel weinig huizen beschikbaar zijn. De prijzen van huizen stijgen daardoor tot historische bedragen. Ook veel meer mensen gaan huizen bezichtigen. Maar wat brengt de toekomst? Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich de rest van 2021? En misschien belangrijker: wat gaat de huizenmarkt doen in 2022?
De huizenmarkt van 2020
De huidige ontwikkelingen van de huizenmarkt begonnen al veel eerder, maar kwamen in 2020 tot een hoogtepunt. De vraagprijzen maar ook de uiteindelijke verkoopprijzen van huizen namen een immense vlucht. Dit had alles te maken met een flink grotere vraag met een kleiner aanbod. De grote vraag kwam weer voort uit een laag rentepercentage, waardoor veel mensen ineens tegen aantrekkelijkere tarieven konden lenen voor hun huizen. In 2020 zijn daarom meerdere records rondom de huizenprijzen verbroken. Zo steeg de gemiddelde verkoopwaarde van huizen flink, evenals het aantal bezichtigingen.
Begin dat jaar sloeg ook de coronacrisis toe in Nederland. In het begin leek de coronacrisis geen invloed te hebben op de huizenmarkt. Mensen bleven immers toch verhuizen en de prijzen bleven stijgen. Halverwege dat jaar werd voorspeld dat er vanwege de uiteindelijke gevolgen van de coronacrisis minder huizen verkocht zouden gaan worden. Dit zou voornamelijk te maken hebben met de financiële gevolgen vanwege baanverlies. Ook jongeren zouden minder financiële middelen hebben om een eerste huisje te kopen.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt van 2021
Van deze voorspellingen blijkt echter niets waar. De vraag naar huizen blijft ongekend hoog. Dit heeft ook grote invloed op de huizenprijzen. Vergeleken met april 2020 lag de gemiddelde huizenprijs in april 2021 11,5 procent hoger. Gemiddeld gezien zal de prijs zo’n 10,9 procent hoger worden ten opzichte van 2020. Het gemiddelde bedrag voor huizen schoot in juli 2021 voor het eerst boven de 400.000 euro.
In totaal werd er bij een huis 22 procent vaker van eigenaar gewisseld in dezelfde periode tussen 2021 en 2020. Dit werd gemeten over de periode januari tot april in beide jaren. Hierbij viel op dat met name de jongere koper een groot aandeel had. Kopers onder de 35 hadden in deze periode namelijk een flink aandeel in de stijgend aantal wisselingen van eigenaar. Dit had alles te maken met het feit dat de overdrachtsbelasting (tijdelijk) werd afgeschaft. Zo kon deze jongere bevolkingsgroep sneller een huis kopen. Na april zakte hun aandeel weer flink in, waardoor de stijging in de volgende periode waarschijnlijk minder groot gaat zijn.
Hoewel de huizenmarkt op scherp staat, daalt het aantal totale transacties rondom huizen al een paar jaar op rij. Deze trend zet zich in 2021 door, al is het verschil met eerdere jaren minimaal. Voorspeld wordt dat er zo’n 234000 transacties plaats zullen gaan vinden, wat slechts een luttel verschil is met 2020.
Ontwikkelingen van de huizenmarkt in specifieke regio’s
Tussen verschillende regio’s is er sprake van grote verschillen op de huizenmarkt. Sommige regio’s binnen Nederland zijn namelijk een stuk populairder gebleken.
Procentueel gezien stegen de prijzen in de provincies Flevoland en Drenthe ontzettend hard. Met een respectievelijke stijging van 13,8 en 13,3 procent vielen deze een stuk hoger uit dan de gemiddelde 10,3 procent voor heel Nederland. Ook in absolute cijfers, dus de daadwerkelijke verkoopprijzen, steekt Flevoland daarmee boven alle andere provincies uit.
Flevoland heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een populair alternatief voor verschillende grote steden in de buurt, waaronder Amsterdam, Amersfoort of Utrecht.
Ook in Drenthe stijgen de prijzen flink hard. Dit heeft er echter mee te maken dat de prijzen hier over het algemeen goedkoper zijn. Deze goedkopere uitgangspositie zorgt ervoor dat de procentuele toename altijd hoger is dan wanneer de beginsituatie al duurder is. Ondanks de stijging is een huis in Drenthe alsnog zo’n 20 procent goedkoper dan ergens anders in Nederland. Drenthe staat daarmee in schril contrast met bijvoorbeeld Noord-Holland: de procentuele stijging is daar een stuk lager, maar dat komt doordat de huisprijzen daar sowieso al hoog waren.
Ontwikkelingen voor 2022
De huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt lijken zich in 2022 nog even door te zetten. De krapte houdt aan, wat betekent dat er nog steeds veel vraag en weinig aanbod is. De prijzen zullen daarom zeker nog even doorstijgen. Het aantal transacties gaat voor ook in 2022 weer dalen door het steeds minder wordende aanbod. Ook het percentage huizen dat van eigenaar gaat wisselen zal hierdoor lager uitvallen.